<- Gå till Aktuelltöversikten

Annie Lööf på besök hos Träcentrums arbetsmarknadsutbildning

 

Den 22 november fick Träcentrums utbildning i industriellt husbyggande finbesök av Centerpartiets partiledare Annie Lööf.  Hon träffade elever, lärare och personal för att lära sig mer om hur nyanlända kan komma ut i arbetslivet på ett snabbare sätt.

- Träcentrum sätter verkligen fingret på vilka möjligheter ett bra samarbete mellan kommun, industri och utbildning kan skapa, säger Annie Lööf.

Arbetsmarknadsutbildningen ”Industriell husbyggnad” är inne på trejde året. Totalt har 152 elever passerat igenom utbildningslokalerna i Nifsarp strax utanför Eksjö sedan starten. De flesta har fått jobb direkt efter genomförd utbildning och när Annie Lööf besöker skolan är det full aktivitet i både lektionssalar och i verkstaden. Här varvas praktiskt yrkessvenska med hantverk. En kombination som gett resultat.

- Vi har ett tydligt fokus på att jobba individuellt med varje elev för att skapa rätt förutsättningar för att de ska komma ut i arbetslivet. Vi måste ha en ärlig omtanke om varje elev så att de kan känna sig inspirerade att klara studierna, berättar Fredrik Johansson som är Träcentrums projektledare för utbildningen.

Utbildningen är ett samarbete mellan Träcentrum, Eksjö kommun, Arbetsförmedlingen och husbranschen i Småland. Ett stenkast från skolan ligger Eksjöhus Modulbyggs nya fabrik för volymhustillverkning och ett flertal av eleverna har redan fått jobb där.

- Den samverkan som finns mellan Träcentrum och övriga aktörer skulle behövas inom fler branscher. Dels leder till arbete för nyanlända och dessutom bygger de i trä, vilket är bra för miljön, säger Annie Lööf.

Efter besöket på skolan fortsatte Annie sitt studiebesök på Eksjöhus Modulbyggs fabrik där fabrikschef Henrik Johansson och vd Oskar Lindholm visade upp sin toppmoderna produktionsanläggning.

- Kompetensförsörjning är ju en nyckelfråga för oss så när vi fick möjlighet att ha den här utbildningen så nära var det ett självklart val för oss att bygga fabriken här, säger Oskar Lindholm