Ny grupp har startat i Eksjö
2023-12-07
7 – 14 mars genomförde BizWood Småland en uppföljningsresa till Vietnam. Södra, JGA och Good Wood Sweden deltog i resan som var ledd av projektledare Zhi Wang, Region Kalmar län.
I slutet av april genomfördes Swedish Production Symposium (SPS2022) i Skövde. Jenny Bäckstrand, från Tekniska högskolan i Nässjö, adjungerad specialist på Träcentrum, har genomförde en presentation om samverkan mellan företag i träindustrin och akademin.
Inom projekt STORK erbjuds inköpare och logistiker spännande och intressanta utbildningar.
BizWood Småland* erbjuder en affärsresa till Vietnam, 6 – 15 augusti 2022. Detta i anslutning till deltagande i trämässan BIFA Wood 2022 i Binh Duong
En ettårig yrkeshögskoleutbildning som läses på distans, för en roll som produktionsledare eller arbetsledare inom industriell träbyggnation
Det pratas mycket om validering. Här berättar vi lite mer om det.
Sedan 2021 gör Nobia en jättesatsning på utveckling av sin produktionspersonal. Utvecklingsprogrammet går under namnet Nobia Academy och genomförs i samarbete med Träcentrum. Programmet innehåller validering Industriteknik Bas och utbildning på såväl grundläggande som YH-nivå. Vi frågar Wiktoria på Nobia
Anna Werbitsch Arnell blir ny VD på Träcentrum
Under 2021 gick projekt KVIST - Kompetensväxel inom Skog och Trä in i en intensiv fas med att matcha ihop företag med studenter. 21 företag inom skog- och trä har matchats ihop med sammanlagt 45 studenter från Jönköpings University och Linnéuniversitetet.
Trähusdagen riktar sig till dig som är inköpare och tekniker i trähusbranschen, branschens leverantörer, konsulter och entreprenörer. Årets fokusområden är Energi & Innemiljö, Klimat, Regelverk och Trender.
Amal Mostafa Alaswad kom till Sverige för fem år sedan och idag jobbar hon som orderplockare på Pelly i Nässjö. – Jag är stolt över att jobba här och jag är glad att jag har fått den chansen, säger Amal.
Träcentrum kommer till hösten 2021, med Tekniska Högskolan i Jönköping som huvudman, starta utbildningen ”Produktionsledning industriell träbyggnation” som kommer generera viktig kompetens och konkurrenskraft till den i vår region så viktiga träbyggnadsindustrin. Modernt industriellt träbyggande kräver nya kompetenser inom produktion och montering, och det finns idag en efterfrågan på kompetens som kraftigt överskrider utbudet.
Att driva en mindre tillverkningsindustri inom trä- och möbelbranschen är en utmaning. Men med ökat säljfokus har Ekdahls möbler i Skillingaryd en tydlig ambition att växa. - Vi tror på svensk möbeltillverkning och vet att vi håller hög kvalitet, säger Andreas Ekdahl, vd på företaget. I Träcentrums projekt Kompetens för alla har Ekdahls möbler fått möjlighet till utbildningsinsatser inom försäljning, Teams, Office 365 och nu framåt även inom CAD/CAM-beredning.
Linnéuniversitetet har under många år byggt upp en unik kompetens inom såväl byggteknik som skog och trä. Nu breddas denna kompetens ytterligare, då tre nya projekt beviljats av KK-stiftelsen. Projekten innebär att två professorer och en biträdande lektor kommer att anställas för en riktad satsning under de kommande fyra åren.
Karl Andersson & Söner har producerat och designat möbler i Huskvarna sedan 1898. Idag drivs bolaget av fjärde generationen möbeltillverkare och fokus ligger på kvalitet och design. Bolaget har under flera år haft ett nära samarbete med Träcentrum både när det gäller utbildning, praktik och rekrytering.
Vad har en husvagnsfabrik och en ambitiös syrisk kille gemensamt? Svaret är Träcentrum och projektet ”Enklare väg till jobb” som under de senaste åren lett till mängder av anställningar för utrikesfödda.
Sedan januari 2020 driver Träcentrum projektet InsTrä. Syftet med projektet är att utveckla ett nationellt utbildningsupplägg, kopplat till de branschkvalifikationskrav som är definierade för vissa specifika yrkesroller: Maskinsnickare, CNC-trä operatör, Ytbehandlare och Specialsnickare. Projektets resultat innebär mycket stora möjligheter för företag att utveckla och framtidssäkra medarbetarkompetens. Klicka och läs mer!
Malin Löfving, Träcentrum Nässjö; Peter Almström, Chalmers; Caroline Jarebrandt, Boel Wadman och Magnus Widfeldt, RISE, har tilldelats SPS best paper award i kategorin High industrial relevance för deras papper ”Guide for Automation of Low Volume Production”.
Med skandinaviskt rena linjer och klassisk design har Swedese i Vaggeryd gett oss möbler som fåtöljen Lamino, klädhängaren Tree och bokhyllan Libri – för att nämna några. När pandemin slog till valde bolaget att se det som en möjlighet att starta en utbildningssatsning tillsammans med Träcentrum.
Sagan om V-Timber i Vrigstad är lika kort som den är framgångsrik. På bara tre år har verksamheten växt från fem till femton anställda och omsättningen har rusat från ca 40 till 120 miljoner. – Det har blivit succé för vår anläggning här i Vrigstad, säger Marcus Jonsson, vd på V-Timber.
Ädelträ är ett anrikt träföretag som firar 70 årsjubileum 2020. Sedan 2006 är det Sören Petersson som driver bolaget, men när det var dags för pension ville Sören lämna över till någon med hjärtat i träbranschen. Han hittade Mikael Lundin som har en gedigen bakgrund från olika delar av träindustrin. - Jag tror på trä och ser väldigt positivt att ha tagit klivet in i detta genuina företag, berättar Mikael Lundin.
Snickarlaget i Sävsjö, Spaljisten i Åseda och VSAB i Lidköping är tre företag som på olika sätt jobbar med automatisering av sin produktion. Läs våra artiklar om dessa lyckade exempel!
Träcentrum har beviljats det ESF-finansierade projektet ”Kompetensutveckling 360 grader”. Projektet har fokus på kompetensutveckling ur ett helhetsperspektiv, med syfte att utrikesfödda kvinnor och män ska bli anställningsbara i branschen trä, möbel och inredning. Träcentrum har också i upphandling vunnit nytt avtal med Arbetsförmedlingen gällande arbetsmarknadsutbildning inom träteknik i Nässjö.
Som en del i ett tätare samarbete mellan Träcentrum och Tekniska högskolan i Jönköping (JTH) kommer två forskare att byta arbetsplats med varandra. Malin Löfving tar plats på JTH och Jenny Bäckstrand flyttar in på Träcentrum. - Målet är att fler företag inom trä-, möbel- och inredningsbranschen ska kunna nyttja forskning, berättar de.
Kaj Granath, för närvarande gästforskare på Chalmers knuten till Centrum för boendets arkitektur, jobbar med ett spännande spinoff-projekt till BOOST. Projektet heter ”Digital analys, simulering och verifiering av boendekvaliteter”.
BOOST, boende och bostadsutveckling för stärkt tillväxt, har varit ett tvärvetenskapligt och gränsöverskridande samarbete inom boende och bostadsutveckling mellan RISE, Träcentrum, Jönköping University och Linnéuniversitet. Projektet har precis avslutats, och intressanta resultat har framkommit i de olika delprojekten. Se vår film om projektet eller läs om de olika delarna.
På Träbyggnadskonferensen Tree2Tower i Karlstad 6-7 februari, anordnad av projektet The Bioeconomy Region, samlades kompetens och deltagare från Sverige och Norge för att lära av varandra, ta del av det senaste inom branschen, nätverka och skapa gränsöverskridande affärer. Magnus Falk, projektledare på RISE, presenterade under konferensen förstudieprojektet ”Sjukhusbyggnader i trä”
Härligt att se det färdiga resultatet från de duktiga studenterna på Träcentrums och JTH:s utbildning Produktutveckling med Möbeldesign.
Den 4-8 februari ställer studenterna på Produktutveckling med möbeldesign ut på Stockholm Furniture Fair. Intensiva förberedelser pågår, och de sista veckorna har studenterna färdigställt sina egendesignade och egenproducerade möbler. I veckan genomförde vi fotografering av möblerna och studentgrupperna, inför framtagning av marknadsföringsmaterial till mässan. Se några bilder från fotograferingsdagen här!
I projektet "Kompetens för alla" har Polyform i Vimmerby utnyttjat möjligheten att höja kompetensen på bolaget inom flera olika områden. – Vi har utbildat oss inom både hårda och mjuka frågor, berättar Johan Hoffstedt, vd på Polyform.
En anrik historia i kombination med ständig produktutveckling och en rejäl satsning på eget lager har gjort BordBirger till en stabil aktör i möbelbranschen. Sedan 2018 deltar bolaget i Träcentrums projekt ”Kompetens för alla” för att stärka sin konkurrenskraft genom utbildning.
Strukturfondspartnerskapet för Småland och öarna har beviljat Träcentrum finansiering från Europeiska regionala fonden (ERUF) till projekten KVIST och InsTrä. Projekten ger stora möjligheter till viktiga insatser med samverkan mellan akademi och företag och inom kompetensutveckling.
I projektet BOOST, inriktat på boende- och bostadsutveckling med fokus på trä och glas, har vi i ett av delprojekten gjort en film om glaslaminering. Se den och fascineras av vilken spännande värld forskning om glas och glaslaminering är!
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. En ny klimat- och energistrategi har tagits fram av Länsstyrelsen för Jönköpings län. En film som sammanfattar strategin finns framtagen, och du kan också välja att ladda ned hela strategin och läsa den.
Idag besökte Annie Lööf Träcentrums utbildning för industriellt husbyggande i Eksjö. Hon pratade med elever, personal och lärare för att lära sig mer om utbildningen och hur nyanlända kan komma ut i arbete på ett snabbare sätt. - Träcentrum sätter verkligen fingret på vilka möjligheter ett bra samarbete mellan kommun, industri och utbildning kan skapa, säger Annie Lööf.
Den 14 november bjöd BOOST på spännande inspirationsdag i Växjö där resultat, slutsatser och diskussioner om framtida möjligheter stod på agendan kring temat byggande och boende. Projektets samverkansparter RISE, Träcentrum, Linnéuniversitetet och Jönköping University deltog, liksom inbjudna deltagare från företag, Tillväxtverket, regionala aktörer och offentlig sektor.
Två nya rapporter har släppts kring ämnet Affärsmodellsinnovering inom projektet BOOST. Emilia Florin Samuelsson har studerat "Management systems standards and certifications from the perspective of SMEs and the actors around them", och Mark Edwards har studerat "Social Sustainability and Housing for Vulnerable Groups in Sweden". Emilia och Mark hör båda till JIBS/Jönköping University.
Kan nya, mer gemensamma boendeformer och hem vara ett sätt att bromsa klimatförändringar och social segregation? Ja, delvis, är slutsatsen i boken Oikology – Home Ecologics som är ett resultat av projektet BOOST metadesign. Designforskarna Mathilda Tham, Åsa Ståhl och Sara Hyltén-Cavallius från Linnéuniversitet är redaktörer för boken som ska inspirera alla som vill leva mer hållbart.
BOOST står för Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt, och är en storsatsning på gränsöverskridande samarbete för boende- och bostadsutveckling. I BOOSTs delprojekt Tekniska Prototyper, närmare bestämt i den del av projektet som fokuserar på BIM och funktionsnära värden, har forskare från Jönköpings Tekniska Högskola/Jönköping University publicerat nya forskningsrapporter.
När BOOST-projektet startade 2016 diskuterades många olika sätt att stimulera innovationskraften avseende unga, äldre och migranter. I en av dessa diskussioner kläcktes idén om att närmare studera mångfald i villastaden. Anders Melander (Jönköping University) har studerat ämnet inom BOOST, vilket resulterat i rapporten ”Mångfald i villastäder – ett enfaldigt projekt?”. Läs mer om studien och ladda ned den färdiga rapporten.
Tre forskare från delprojektet Metadesign inom BOOST presenterade idag sin bok "Home Ecologics" på Bokmässan. BOOST står för står för Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt, och är en storsatsning på gränsöverskridande samarbete för boende- och bostadsutveckling. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Träcentrum, RISE, Jönköping University och Linnéuniversitetet.
När Träcentrum informerade om möjligheten att delta i projektet Kompetens för alla, var det ett lätt beslut för Wallnäs Timber att vara med. – Vi har deltagit i andra Träcentrumprojekt tidigare med väldigt goda erfarenheter. Dessutom är kompetens- och utvecklingsfrågorna extra aktuella hos oss nu eftersom bolaget nyligen genomfört en organisationsförändring, berättar vd Ralf Rosberg.
Jönköping University fortsätter att utveckla sin forsknings- och utbildningsmiljö tillsammans med näringslivet. Ny strategisk partner är Träcentrum.
Djordje Popovic, Shamnath Thajudeen och Alexander Vestin, doktorander i forskarskolan ProWOOD på Tekniska Högskolan/Jönköping University har fått ”best paper award runner-up” för sin studie ” Smart manufacturing support to product platforms in industrialized house building” på Modular and Offsite Construction Summit 2019.
Michael Dorn vid Linnéuniversitetet har färdigställt en forskningsrapport om knutpunkter och bärande trä-glas inom BOOSTs delprojekt Tekniska Prototyper.
De duktiga designstudenter som läser Tekniska Högskolan i Jönköpings utbildning Produktutveckling med möbeldesign som Träcentrum driver ställde ut sina egendesignade möbler i egentillverkad monter i mässans ”Greenhouse”. Greenhouse är mässans jurybedömda område för unga oetablerade formgivare och designskolor. Sammanlagt deltar 37 formgivare/designgrupper och 29 designskolor från 20 länder.
Studenter från Träcentrum och Jönköping University är nu på plats på Möbelmässan i Stockholm. Med kollektionen "Talk about it" vill man skapa debatt och insikt kring temat diskriminering och jämställdhet. Vanessa på högskoleutbildningen Produktutveckling med Möbeldesign intervjuas av radio P4 Jönköping. Lyssna på Vanessa när hon pratar om möbeln Ask och årets möbelkollektion "Talk about it"
Äldre, migranter och studenter vill ha fler typer av boende än vad som finns på dagens bostadsmarknad. Det är slutsatsen i forskningsprojektet Metadesign i projektet BOOST (Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt). Tillsammans har forskarna Mathilda Tham, Sara Hyltén-Cavallius och Åsa Ståhl skapat olika scenarier för hur vi kan bo och tänka kring boende på nya sätt – scenarier de presenterar i en föreställning på Stockholm Furniture & Light Fair den 5 februari.
Den 19 oktober öppnar Institut Suedois i Paris en stor hyllningsutställning till Ingmar Bergman som är en del i ”Ingmar Bergman 100-years”. Studenter ifrån programmet Produktutveckling med Möbeldesign har bjudits in för att ställa ut Bergman-inspirerade designmöbler.
BIM, byggnadsinformationsmodellering, är en teknisk revolution som håller på att förändra byggsektorn. Genom att använda BIM kan man spara tid, pengar och material i byggprocessen och skapa byggnader med större värden för både brukare och förvaltare. Peter Johansson, som är doktor vid Tekniska Högskolan i Jönköping, jobbar med forskning kring digitala prototyper, funktionsnära värden och BIM med koppling till projektet BOOST.
Tillväxtverket har beviljat 4 150 860 kr till Träcentrum för projektet ”Enklare väg till jobb”. Syftet med projektet är att sjösätta och vidareutveckla den framgångsrika metod som Träcentrum utvecklat inom det tidigare pilotprojektet "Anställningsbarhet inom träindustrin - enklare väg till arbete" där i stort sett alla kursdeltagare gått ut i arbete efter fullföljd utbildning.
Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsammans med Sveriges ambassadör i Frankrike Veronika Wand-Danielsson samt Ewa Kumlin, chef för Svenska Institutet i Paris, besökte under lördagen den svensk-norska paviljongen under Cannes Film Festival där Träcentrums och Jönköping Tekniska Högskolas studenter ställde ut sin möbelkollektion med inspiration från Ingmar Bergman.
Europeiska Socialfonden har beviljat 8 359 033 kr till Träcentrum för projektet ”Kompetens för alla”. Projektet är inriktat på anställd personal hos 35 trärelaterade företag över hela Småland som skall medverka i projektet.
- Inspirerande! Så roligt att möta motiverade och engagerade deltagare som hade så mycket gott att säga om utbildningen. En sak som verkligen imponerade på mig var det målmedvetna arbetet med värderingar och aktivt arbete för att förhindra och hantera friktion i mötet med vardagen på en svensk arbetsplats. Det nära och förtroendefulla samarbetet mellan AF, kommunen och företagen är nyckeln. Träcentrums modell bör anammas av fler, säger Ylva Johansson.
Inom delprojektet Affärsmodellsinnovering inom BOOST finns en ny spännande rapport
The year 2018 marks 100 years since the birth of Ingmar Bergman. Graduation students from Product Development with Furniture Design highlights this in seven unique objects. 2018 är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Avgångstudenter från utbildningen Produktutveckling med Möbeldesign uppmärksammar detta i sju unika objekt.
2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammar avgångsstudenter från högskoleprogrammet Produktutveckling med möbeldesign vid Träcentrum och Tekniska Högskolan i Jönköping. Studenterna har hittat inspiration hos Bergmans verk, person och hem på Fårö, för att sedan tolka hans livsverk i sju unika objekt. Dessa visas vecka 6 på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.
12 december klippte ordförande Anders Reuthammar bandet till våra nya utbildningslokaler.
PO Simonsson som sedan 2001 varit Träcentrums verkställande direktör har på egen begäran begärt att få lämna sitt uppdrag, ett uppdrag som han lämnar till sommaren 2018. ”Det är dags för mig att gå vidare och det är dags för en personlig förändring. Jag har haft helt fantastiska år på Träcentrum och det har varit en förmån att få varit en del i Träcentrums utveckling genom åren”, säger PO.
ProWOOD prisas för sitt innovativa arbetssätt med företagsforskarskolan. Schweighofer Prize premierar innovativa idéer, teknologi, produkter och tjänster i syfte att stärka konkurrenskraften för den europeiska skogs- och trärelaterade industrin. Priset består av två delar; Main Prize och Innovation Prizes. ProWOOD tilldelades i år ett av fyra Innovation Prizes.
Träcentrum beviljas 1 525 000 kr från Tillväxtverket för att under mars - december arbeta med utveckling av metoder och handgripliga verktyg inom projektet "Anställningsbarhet inom träindustrin - enklare väg till jobb".
Idag för 20 år sedan, den 12 januari 1995 invigde högtidligen H M Konungen Carl XVI Gustaf Träcentrum under pompa och ståt.
Den 27 mars gästade världsberömda Tina Thörner Träcentrum. På förmiddagen talade hon vid Träcentrus årliga stämma och på eftermiddagen höll hon ett längre föredrag för inbjudna företag samt personal och studenter på Träcentrum.
JTH blir navet för forskarskolan ProWOOD och ett flertal regionala företag inom träbranschen deltar aktivt. Doktorander knyts till företag som har behov och intresse av att utveckla sitt forskningsarbete. På så sätt kommer forskningen fokusera på precis de frågor och problem som företagen och tränäringen i stort upplever.