Ny grupp har startat i Eksjö
2023-06-30
7 – 14 mars genomförde BizWood Småland en uppföljningsresa till Vietnam. Södra, JGA och Good Wood Sweden deltog i resan som var ledd av projektledare Zhi Wang, Region Kalmar län.
I slutet av april genomfördes Swedish Production Symposium (SPS2022) i Skövde. Jenny Bäckstrand, från Tekniska högskolan i Nässjö, adjungerad specialist på Träcentrum, har genomförde en presentation om samverkan mellan företag i träindustrin och akademin.
Inom projekt STORK erbjuds inköpare och logistiker spännande och intressanta utbildningar.
BizWood Småland* erbjuder en affärsresa till Vietnam, 6 – 15 augusti 2022. Detta i anslutning till deltagande i trämässan BIFA Wood 2022 i Binh Duong
En ettårig yrkeshögskoleutbildning som läses på distans, för en roll som produktionsledare eller arbetsledare inom industriell träbyggnation
Det pratas mycket om validering. Här berättar vi lite mer om det.
Sedan 2021 gör Nobia en jättesatsning på utveckling av sin produktionspersonal. Utvecklingsprogrammet går under namnet Nobia Academy och genomförs i samarbete med Träcentrum. Programmet innehåller validering Industriteknik Bas och utbildning på såväl grundläggande som YH-nivå. Vi frågar Wiktoria på Nobia
Anna Werbitsch Arnell blir ny VD på Träcentrum
Under 2021 gick projekt KVIST - Kompetensväxel inom Skog och Trä in i en intensiv fas med att matcha ihop företag med studenter. 21 företag inom skog- och trä har matchats ihop med sammanlagt 45 studenter från Jönköpings University och Linnéuniversitetet.
Trähusdagen riktar sig till dig som är inköpare och tekniker i trähusbranschen, branschens leverantörer, konsulter och entreprenörer. Årets fokusområden är Energi & Innemiljö, Klimat, Regelverk och Trender.
Amal Mostafa Alaswad kom till Sverige för fem år sedan och idag jobbar hon som orderplockare på Pelly i Nässjö. – Jag är stolt över att jobba här och jag är glad att jag har fått den chansen, säger Amal.
Träcentrum kommer till hösten 2021, med Tekniska Högskolan i Jönköping som huvudman, starta utbildningen ”Produktionsledning industriell träbyggnation” som kommer generera viktig kompetens och konkurrenskraft till den i vår region så viktiga träbyggnadsindustrin. Modernt industriellt träbyggande kräver nya kompetenser inom produktion och montering, och det finns idag en efterfrågan på kompetens som kraftigt överskrider utbudet.
Att driva en mindre tillverkningsindustri inom trä- och möbelbranschen är en utmaning. Men med ökat säljfokus har Ekdahls möbler i Skillingaryd en tydlig ambition att växa. - Vi tror på svensk möbeltillverkning och vet att vi håller hög kvalitet, säger Andreas Ekdahl, vd på företaget. I Träcentrums projekt Kompetens för alla har Ekdahls möbler fått möjlighet till utbildningsinsatser inom försäljning, Teams, Office 365 och nu framåt även inom CAD/CAM-beredning.
Linnéuniversitetet har under många år byggt upp en unik kompetens inom såväl byggteknik som skog och trä. Nu breddas denna kompetens ytterligare, då tre nya projekt beviljats av KK-stiftelsen. Projekten innebär att två professorer och en biträdande lektor kommer att anställas för en riktad satsning under de kommande fyra åren.
Många företag inom trä- och glasrelaterad industri ser stora behov av aktiviteter kopplade till forskning, utveckling och innovation. Det visar en ny behovsinventering.
Karl Andersson & Söner har producerat och designat möbler i Huskvarna sedan 1898. Idag drivs bolaget av fjärde generationen möbeltillverkare och fokus ligger på kvalitet och design. Bolaget har under flera år haft ett nära samarbete med Träcentrum både när det gäller utbildning, praktik och rekrytering.
Vad har en husvagnsfabrik och en ambitiös syrisk kille gemensamt? Svaret är Träcentrum och projektet ”Enklare väg till jobb” som under de senaste åren lett till mängder av anställningar för utrikesfödda.
I rådande situation med en pågående pandemi flyttas tre stora branschmässor för trä, möbler och inredning som skulle ägt rum under våren fram i tiden, läs nedan vad som gäller för Stockholm Furniture & Light Fair, Nordbygg respektive Ligna.
Nu startar Brinellgymnasiets industritekniska program lärlingsutbildning med en möjlig yrkesutgång mot företag inom träindustrin. Lärlingsutbildningen nnebär att eleverna halva studietiden andra och tredje året är lärlingar ute på plats hos företag. Färska siffror från TMF visar att nära 7 000 nya medarbetare behöver rekryteras till industrin fram till 2023, och lärlingsprogram kan vara ett sätt att fylla en del av rekryteringsbehovet på produktionssidan.
Sedan januari 2020 driver Träcentrum projektet InsTrä. Syftet med projektet är att utveckla ett nationellt utbildningsupplägg, kopplat till de branschkvalifikationskrav som är definierade för vissa specifika yrkesroller: Maskinsnickare, CNC-trä operatör, Ytbehandlare och Specialsnickare. Projektets resultat innebär mycket stora möjligheter för företag att utveckla och framtidssäkra medarbetarkompetens. Klicka och läs mer!
Vill du veta hur Framtidens industri kommer att se ut och vad som krävs för att göra industrin ännu mer attraktiv? I så fall ska du boka in den 26 november 8:30-11:45 i din kalender!
Den 28 oktober hade projektet Smeland inspirationsseminarie med goda exempel på utvecklingsarbete, vilket även blev slutkonferens i projektet som avslutas i november 2020. Av de trettio personer som deltog i seminariet kopplade ungefär hälften upp sig och var med digitalt.
Studenter på utbildningen Produktutveckling med möbeldesign har byggt och visualiserat modeller av möbler som tillverkats i Bodafors stolfabrik. De har också visualiserat hur fabriken, som är från 1800-talet, skulle kunna se ut efter ombyggnation och renovering. Allt har visats under en vernissage i fabriken.
Hur kan du öka värdet i dina affärer? Det handlar inte längre bara om att sälja den billigast, bästa eller snabbaste produkten – det handlar om att öka intäkterna genom tjänster som kompletterar den. Det är tjänstefiering. Den här workshopen hjälper dig hitta ert företags dolda värden och utveckla dem lönsamma tjänster.
Ta del av berättelser från projektet Smeland om hur företag i Småland har utvecklats genom sitt utvecklingsarbete tillsammans med en Industricoach och vad som gör den metodik projektet utvecklat så framgångsrik!
Malin Löfving, Träcentrum Nässjö; Peter Almström, Chalmers; Caroline Jarebrandt, Boel Wadman och Magnus Widfeldt, RISE, har tilldelats SPS best paper award i kategorin High industrial relevance för deras papper ”Guide for Automation of Low Volume Production”.
Den 23 september fick Träcentrum besök av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö som ville höra om verksamheten i stort på Träcentrum, och särskilt de utbildningar som bedrivs.
Vi söker dig som är kunnig inom träteknik, vill vara med i vårt team och är intresserad av att lära och utveckla andra. Du kan i dag arbeta som yrkeslärare inom trä eller på annat sätt skaffat dig kunskaper om träteknik och träindustriell produktion. Det viktigaste är att du gillar att jobba med utveckling av människor och företag.
Nu kan du utbilda dig till Maskinsnickare och/eller CNC-operatör och ha bra möjligheter till arbete i ett fint företag inom trä, möbel och inredning. Läs mer här och välkommen att kontakta oss!
Med skandinaviskt rena linjer och klassisk design har Swedese i Vaggeryd gett oss möbler som fåtöljen Lamino, klädhängaren Tree och bokhyllan Libri – för att nämna några. När pandemin slog till valde bolaget att se det som en möjlighet att starta en utbildningssatsning tillsammans med Träcentrum.
Niondeklassarna Elias Sjögren och Axel Arvidsson från Hofgårdsskolan i Sävsjö har fått stipendier för de fina möbler de tillverkat samt sitt engagemang och intresse för träslöjd.
Sagan om V-Timber i Vrigstad är lika kort som den är framgångsrik. På bara tre år har verksamheten växt från fem till femton anställda och omsättningen har rusat från ca 40 till 120 miljoner. – Det har blivit succé för vår anläggning här i Vrigstad, säger Marcus Jonsson, vd på V-Timber.
Ädelträ är ett anrikt träföretag som firar 70 årsjubileum 2020. Sedan 2006 är det Sören Petersson som driver bolaget, men när det var dags för pension ville Sören lämna över till någon med hjärtat i träbranschen. Han hittade Mikael Lundin som har en gedigen bakgrund från olika delar av träindustrin. - Jag tror på trä och ser väldigt positivt att ha tagit klivet in i detta genuina företag, berättar Mikael Lundin.
Det har varit en mycket speciell vår då vi fått lära oss att i högre grad mötas på distans. Att kommunicera via digitala mötesverktyg är förstås bra, men det är inte riktigt samma sak som att träffas i personliga möten i en inspirerande miljö. På Träcentrum har vi anpassat konferenserbjudandet så att man både kan mötas personligt med fysisk distansering i våra öppna och stora lokaler och digitalt genom användande av tekniskt förberedda konferensrum. I vår trevliga restaurang kan vi enkelt anpassa fika och måltider efter era önskemål och helt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Stipendium till minne av Daniel Johansson och Henry Grönberg C&D Award är ett stipendium på 10 000 kr som utdelas årligen med syfte att uppmuntra unga förmågor som på ett särskilt sätt utmärkt sig genom hantverkskunnande och framåtanda på sin resa till den trätekniska branschen. Läs om 2020 års stipendiat, Fanny Allbäck.
Snickarlaget i Sävsjö, Spaljisten i Åseda och VSAB i Lidköping är tre företag som på olika sätt jobbar med automatisering av sin produktion. Läs våra artiklar om dessa lyckade exempel!
Träcentrum har beviljats det ESF-finansierade projektet ”Kompetensutveckling 360 grader”. Projektet har fokus på kompetensutveckling ur ett helhetsperspektiv, med syfte att utrikesfödda kvinnor och män ska bli anställningsbara i branschen trä, möbel och inredning. Träcentrum har också i upphandling vunnit nytt avtal med Arbetsförmedlingen gällande arbetsmarknadsutbildning inom träteknik i Nässjö.
Som en del i ett tätare samarbete mellan Träcentrum och Tekniska högskolan i Jönköping (JTH) kommer två forskare att byta arbetsplats med varandra. Malin Löfving tar plats på JTH och Jenny Bäckstrand flyttar in på Träcentrum. - Målet är att fler företag inom trä-, möbel- och inredningsbranschen ska kunna nyttja forskning, berättar de.
De studerande på Produktutveckling med möbeldesign på Träcentrum fick i år en annorlunda avslutning, p g a coronapandemin. Sammanlagt 50 studenter fanns med vid den digitala avslutningen, utspridda över hela Sverige. Stipendier från Öhrskogsstiftelsen delades ut.
Nu i dessa dagar när ingenting är sig likt med anledning av pandemin covid-19 är det viktigare än någonsin att säkra personalens kompetens. För det finns det många vägar att gå och flera relevanta utbildningsinsatser att fokusera på. Tillsammans med TMF bjuder därför Träcentrum in till ett webinar om vilka utbildningsinsatser som företag kan erbjuda sina anställda under korttidsarbete.
C & D Snickeri i Falköping har genomfört ett hållbarhetsprojekt med fokus på restmaterial och återbrukade möbler med ny design för Stadsdelshuset Selma i Göteborg. Projektet ”Selma” nominerades till Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur 2020.
Funderar du på utbildning, vill du byta bransch eller söker du ny utmaning? Då kan YH Produktionsteknik - trä, möbler och inredning, som startar till hösten i Nässjö och Tibro, vara något för dig! Vi har öppnat möjligheten till sen anmälan. Se vår film här!
NordDesign Kök i Falkenberg sparar både miljömässigt och ekonomiskt med hjälp av digitalt flöde, minimalt resursutnyttjande och automatiserad produktion. Läs vår artikel där NordDesign Köks vd Pär Hammar berättar mer om hur de har gått tillväga.
Jonas Svensson, tidigare vd för och ägare till LG Collection har tillträtt som ordförande Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB samt Stiftelsen Träcentrum. Han efterträder Anders Reuthammar, som har varit ordförande sedan 2007. Dessförinnan var han ledamot i styrelsen mellan 2002 och 2007. Vi ställde några frågor till Anders och Jonas i samband med ordförandebytet.
Nu finns verksamhetsberättelsen för Smart Housing Småland för 2019 klar, läs om allt spännande som hänt och fortsätter hända inom innovationsmiljön!
Företagsforskarskolan ProWOOD har bidragit till ny kunskap för små- och medelstora företag i trä-, möbel och inredningsbranschen. Nu kommer en ny chans till utveckling och innovation för företag i samverkan med akademin genom forskarskolan Smart Industry Sweden – som startar i höst med 20 doktorander.
I dagarna har vi skickat vi ut en rykande färsk tidning från Träcentrum, med 44 sidor fulla av artiklar som vi tror intresserar dig som är verksam i branschen för trä, möbler och inredning. Klicka på länken nedan för att läsa tidningen digitalt, eller kontakta ulrika@tracentrum om du vill ha den skickad till dig! Läs vår tidning
I mitten av februari meddelade Pelly Group att de flyttar verksamhet från Hillerstorp till Nässjö – och planerar att bygga ut produktionen i Nässjö. - Närheten till Träcentrum är en av anledningarna till att vi nu satsar i Nässjö, berättar Sara Berglund, vd för Pelly Group.
I augusti startar Träcentrum tillsammans med Tekniska högskolan i Jönköping utbildningen Produktionsteknik – trä, möbler och inredning. – Det finns ett stort behov av utveckling inom produktionsteknik i trä-, möbel- och inredningsbranschen, och vi är därför mycket glada att vår ansökan beviljades, säger Joakim Brobäck, vd på Träcentrum.
Läs nyhetsbrevet från den Smålands Skogs- och trästrategier om du vill veta mer om vad som hänt och händer inom området i vår region.
OBS! Öppet hus för vår nya utbildning YH Produktionsteknik den 14 mars är inställt.
Behöver du information om arbetsrättsliga frågor med anledning av Corona covid-19, eller ska du besöka Träcentrum? Klicka och läs mer.
Trähusdagarna 2020 har precis genomförts på Elmia i Jönköping arrangerat av TMF, RISE och Smart Housing Småland. Intressanta presentationer med inspiration och information varvades med mingel och diskussioner i minimässan med olika utställare som fanns på plats.
För att kunna ställa om till en klimatsmart framtid behövs innovationer. Nu letar Paper Province efter nästa stora idé. Förstapriset är 25 000 euro och en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Idéerna kan handla om idéer till produkter gjorda av skogsråvara, affärsmodeller, tekniker, tjänster inom nya och befintliga värdekedjor eller något som vi inte ens kunnat drömma om.
En ny, unik utbildning startar på Träcentrum i höst. Den vänder sig till alla som gillar att jobba med trä och vill bättra på sina kunskaper i produktionsteknik.
Riksdagsledamöterna Johan Andersson, Johanna Haraldsson och Anna Johansson (Socialdemokraterna) besökte Träcentrum i början av veckan. Information om Träcentrums verksamhet samt träff med deltagare som går träteknisk arbetsmarknadsutbildning stod på programmet,
Kaj Granath, för närvarande gästforskare på Chalmers knuten till Centrum för boendets arkitektur, jobbar med ett spännande spinoff-projekt till BOOST. Projektet heter ”Digital analys, simulering och verifiering av boendekvaliteter”.
BOOST, boende och bostadsutveckling för stärkt tillväxt, har varit ett tvärvetenskapligt och gränsöverskridande samarbete inom boende och bostadsutveckling mellan RISE, Träcentrum, Jönköping University och Linnéuniversitet. Projektet har precis avslutats, och intressanta resultat har framkommit i de olika delprojekten. Se vår film om projektet eller läs om de olika delarna.
Idag har vi varit på Framtidsmässan 2020, Campus arena, Jönköping University och informerat gymnasieungdomar om våra utbildningar YH Produktionsteknik och Produktutveckling med möbeldesign.
På Träbyggnadskonferensen Tree2Tower i Karlstad 6-7 februari, anordnad av projektet The Bioeconomy Region, samlades kompetens och deltagare från Sverige och Norge för att lära av varandra, ta del av det senaste inom branschen, nätverka och skapa gränsöverskridande affärer. Magnus Falk, projektledare på RISE, presenterade under konferensen förstudieprojektet ”Sjukhusbyggnader i trä”
Härligt att se det färdiga resultatet från de duktiga studenterna på Träcentrums och JTH:s utbildning Produktutveckling med Möbeldesign.
4-8 februari arrangeras Stockholm Furniture & Light Fair samt Stockholm Design week. Ny design, nya produkter och nytt material visas upp för uppskattningsvis nära 12 000 besökare från 100 länder.
Den 4-8 februari ställer studenterna på Produktutveckling med möbeldesign ut på Stockholm Furniture Fair. Intensiva förberedelser pågår, och de sista veckorna har studenterna färdigställt sina egendesignade och egenproducerade möbler. I veckan genomförde vi fotografering av möblerna och studentgrupperna, inför framtagning av marknadsföringsmaterial till mässan. Se några bilder från fotograferingsdagen här!
Träcentrum och Tibro kommun/Kompetenscenter startar YH-utbildning i Produktionsteknik för trä-, möbel- och inredningsföretag i vecka 35 2020. Kom och lyssna på vilka möjligheter denna utbildning innebär när det gäller kompetensförstärkning inom området produktionsteknik.
En av de utbildningar som har beviljats start hösten 2020 av Myndigheten för yrkeshögskolan är ”Produktionsteknik trä-, möbel och inredning”, som skall genomföras av Träcentrum med studieorter i Nässjö och i Tibro. Utbildningen genomförs i samarbete med Tekniska Högskolan i Jönköping under tre terminer och rustar deltagarna med produktionsteknisk kompetens specifikt för trä-, - möbel- och inredningsföretag. Utbildningen genomförs i nära samarbete med företag och det är fullt möjligt att kombinera studier med deltidsarbete.
I projektet "Kompetens för alla" har Polyform i Vimmerby utnyttjat möjligheten att höja kompetensen på bolaget inom flera olika områden. – Vi har utbildat oss inom både hårda och mjuka frågor, berättar Johan Hoffstedt, vd på Polyform.
En anrik historia i kombination med ständig produktutveckling och en rejäl satsning på eget lager har gjort BordBirger till en stabil aktör i möbelbranschen. Sedan 2018 deltar bolaget i Träcentrums projekt ”Kompetens för alla” för att stärka sin konkurrenskraft genom utbildning.
Studenterna i utbildningen Produktutvecklingmed möbeldesign har läst visualisering med inredningsarkitektur. I kursen var årets projekt att utifrån en vald formgivare, modellera möbler och göra en fotorealistisk digital möbelutställning.
Välkommen till en dag om hur företag och samhälle växer av och med en cirkulär ekonomi - med särskilt fokus på Kronoberg och Kalmar län, i Kalmar den 30 januari 2020.
Strukturfondspartnerskapet för Småland och öarna har beviljat Träcentrum finansiering från Europeiska regionala fonden (ERUF) till projekten KVIST och InsTrä. Projekten ger stora möjligheter till viktiga insatser med samverkan mellan akademi och företag och inom kompetensutveckling.
I projektet BOOST, inriktat på boende- och bostadsutveckling med fokus på trä och glas, har vi i ett av delprojekten gjort en film om glaslaminering. Se den och fascineras av vilken spännande värld forskning om glas och glaslaminering är!
Tillväxtverket har sedan 2017 finansierat cirka 80 projekt inom området ”Enklare väg till jobb”. Träcentrum driver ett av dessa projekt, i syfte att underlätta företagens rekrytering av medarbetare och förenkla arbetssökandes introduktion på arbetsmarknaden. Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf skriver om de erfarenheter som Tillväxtverket tillsammans med projekten fått, och vilka slutsatser man dragit kring vad som leder till framgång.
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. En ny klimat- och energistrategi har tagits fram av Länsstyrelsen för Jönköpings län. En film som sammanfattar strategin finns framtagen, och du kan också välja att ladda ned hela strategin och läsa den.
Idag besökte Annie Lööf Träcentrums utbildning för industriellt husbyggande i Eksjö. Hon pratade med elever, personal och lärare för att lära sig mer om utbildningen och hur nyanlända kan komma ut i arbete på ett snabbare sätt. - Träcentrum sätter verkligen fingret på vilka möjligheter ett bra samarbete mellan kommun, industri och utbildning kan skapa, säger Annie Lööf.
Den 14 november bjöd BOOST på spännande inspirationsdag i Växjö där resultat, slutsatser och diskussioner om framtida möjligheter stod på agendan kring temat byggande och boende. Projektets samverkansparter RISE, Träcentrum, Linnéuniversitetet och Jönköping University deltog, liksom inbjudna deltagare från företag, Tillväxtverket, regionala aktörer och offentlig sektor.
Två nya rapporter har släppts kring ämnet Affärsmodellsinnovering inom projektet BOOST. Emilia Florin Samuelsson har studerat "Management systems standards and certifications from the perspective of SMEs and the actors around them", och Mark Edwards har studerat "Social Sustainability and Housing for Vulnerable Groups in Sweden". Emilia och Mark hör båda till JIBS/Jönköping University.
Det var verkligen fullt till sista bänkraden när Södra Skogsägarna genomförde ett av sina höstmöten på Träcentrum för sina medlemmar/ägare. De ca 80 personerna i publiken fick intressant information om KL-trä från Daniel Andersson (teknisk chef på Södra Building System), om projektet ”Kraftsamling tall” från Södras Tomas Andersson samt om hantering av angrepp av granbarkborre av områdeschef Tim Nordling.
Kan nya, mer gemensamma boendeformer och hem vara ett sätt att bromsa klimatförändringar och social segregation? Ja, delvis, är slutsatsen i boken Oikology – Home Ecologics som är ett resultat av projektet BOOST metadesign. Designforskarna Mathilda Tham, Åsa Ståhl och Sara Hyltén-Cavallius från Linnéuniversitet är redaktörer för boken som ska inspirera alla som vill leva mer hållbart.
BOOST står för Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt, och är en storsatsning på gränsöverskridande samarbete för boende- och bostadsutveckling. I BOOSTs delprojekt Tekniska Prototyper, närmare bestämt i den del av projektet som fokuserar på BIM och funktionsnära värden, har forskare från Jönköpings Tekniska Högskola/Jönköping University publicerat nya forskningsrapporter.
När BOOST-projektet startade 2016 diskuterades många olika sätt att stimulera innovationskraften avseende unga, äldre och migranter. I en av dessa diskussioner kläcktes idén om att närmare studera mångfald i villastaden. Anders Melander (Jönköping University) har studerat ämnet inom BOOST, vilket resulterat i rapporten ”Mångfald i villastäder – ett enfaldigt projekt?”. Läs mer om studien och ladda ned den färdiga rapporten.
På Träcentrum höll BeSmå, ett innovationskluster för energieffektiva småhus, den 5 november ett seminarium som riktades brett till alla som påverkar energianvändningen i småhus. BeSmå har Energimyndigheten som initiativtagare och finansiär och TMF (Trä- och möbelföretagen) som huvudman.
Till vårt informationsmöte om arbetsmarknadsutbildning inriktning träteknik kom 163 personer, jättekul! Träcentrums utbildare och projektledare informerade om utbildningen, som är anpassad efter de yrkesroller och rekryteringsbehov som träbranschen har.
Tre forskare från delprojektet Metadesign inom BOOST presenterade idag sin bok "Home Ecologics" på Bokmässan. BOOST står för står för Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt, och är en storsatsning på gränsöverskridande samarbete för boende- och bostadsutveckling. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Träcentrum, RISE, Jönköping University och Linnéuniversitetet.
Den 25 september var det dags för den Digitala Produktionsdagen, med inspiration och ny kunskap kring digital transformation, Robotlyftet, produktion och automation, trender och möjligheter, flexibel robotik, företagsforskarskolan Smart Industri samt imponerande exempel från verkligheten från Edsbyn Senab och NordDesgin Kök.
IUC Sverige som Träcentrum är en del av har fått ett nytt treårigt uppdrag av Tillväxtverket inom regeringens initiativ Smart Industri/Robotlyftet. Satsningen ger fina möjligheter för trä- och möbelföretag att ta nästa steg inom robotisering och automation
När Träcentrum informerade om möjligheten att delta i projektet Kompetens för alla, var det ett lätt beslut för Wallnäs Timber att vara med. – Vi har deltagit i andra Träcentrumprojekt tidigare med väldigt goda erfarenheter. Dessutom är kompetens- och utvecklingsfrågorna extra aktuella hos oss nu eftersom bolaget nyligen genomfört en organisationsförändring, berättar vd Ralf Rosberg.
Jönköping University fortsätter att utveckla sin forsknings- och utbildningsmiljö tillsammans med näringslivet. Ny strategisk partner är Träcentrum.
Det har varit avslutning på Tekniska Högskolan i Jönköping där studenterna från Produktutveckling med möbeldesign tog examen.
IUC Sverige som Träcentrum är en del av har fått ett nytt treårigt uppdrag av Tillväxtverket inom regeringens initiativ Smart Industri/Robotlyftet. Satsningen ger fina möjligheter för dig som företagare i träbranschen till utvecklingsinsatser framåt.
Djordje Popovic, Shamnath Thajudeen och Alexander Vestin, doktorander i forskarskolan ProWOOD på Tekniska Högskolan/Jönköping University har fått ”best paper award runner-up” för sin studie ” Smart manufacturing support to product platforms in industrialized house building” på Modular and Offsite Construction Summit 2019.
Den 10 april var det dags för Trähusskolans tredje del. Dagen arrangerades som ett studiebesök på Kungsängen i Jönköping där deltagarna bjöds på en förmiddag med dialog, inspiration och kunskapsutbyte för mer trä i husbyggandet. Träffen fokuserade på markanvisningen på bostadsområdet Kungsängen, hur mycket trä har det blivit?
Den 11 april anordnade Gar-Bo Försäkring Småhusdagen på Träcentrum. Årets småhus 2019 utsågs, och vinnare blev Villa Vårholma från A-hus som i finalen tävlade mot Eksjöhus och Trivselhus. Utöver prisutdelning bjöds deltagarna från småhusbranschen på ett intressant program med nyheter, rapporter och trender.
Michael Dorn vid Linnéuniversitetet har färdigställt en forskningsrapport om knutpunkter och bärande trä-glas inom BOOSTs delprojekt Tekniska Prototyper.
Den 8 april presenterades Nässjö Kommuns planer för Västra staden/Digitala trästaden samt ny forskning om boende på Träcentrum. Under eftermiddagen deltog politiker, tjänstemän och personer med koppling till byggande och boende, och på kvällen deltog allmänheten. Träcentrum, Nässjö Kommun, Linnéuniversitetet samt projektet BOOST bjöd in till arrangemanget.
Träcentrums årliga stämma för Stiftelsen Träcentrum och Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB genomfördes 28 mars. Deltagarna fick också möjlighet att lyssna på föreläsning med tema ”Förändring och digitaliseringens möjligheter” med Produktionslyftet och Strategibyrån NOGA.
BOOST som helhet fokuserar på tre utsatta målgrupper, äldre, unga och nyanlända. Delprojektet Metadesign kartlägger dessa målgruppers behov genom intervjuer och fokusgrupper. I delprojektet tekniska prototyper adresseras målgruppernas behov genom att studera kommuners kravställande på byggare. I denna rapport från delprojektet Affärsmodellsinnovering belyses äldre, unga och nyanlända från ett tredje perspektiv. Utgångspunkten är frågeställningen: Hur utformar boendeproducenter sina mervärdeserbjudanden (dvs erbjudanden utöver den grundläggande boendefunktionen) till äldre, unga och nyanlända?
Den 11 mars fick vi besök från ESF:s generaldirektör Lars Lööw tillsammans med ESF:s regionkontor för Småland och öarna. Vi berättade om ESF-projektet Kompetens för alla som Träcentrum driver.
SmeLand är ett samverkansprojekt mellan IUC i Kalmar, Träcentrum i Nässjö och CIL i Ljungby, med inriktning på stöd till små och medelstora företag (SME) i Småland. Projektet handlar om att hitta en tydlig struktur och ett tillvägagångssätt för att ge starthjälp till industrinära företag i regionen så att de kan påbörja sina förändrings- och förbättringsresor.
Tekniska högskolans tvååriga högskoleutbildning Produktutveckling med möbeldesign, 120 hp, genomförs på och i regi av Träcentrum i Nässjö. Utbildningen ger studenterna förutsättningar för att bli designmedvetna produktutvecklare med hög kompetens inom möbel- och inredningsbranschen. Se vår alldeles nya färska film om utbildningen!
De duktiga designstudenter som läser Tekniska Högskolan i Jönköpings utbildning Produktutveckling med möbeldesign som Träcentrum driver ställde ut sina egendesignade möbler i egentillverkad monter i mässans ”Greenhouse”. Greenhouse är mässans jurybedömda område för unga oetablerade formgivare och designskolor. Sammanlagt deltar 37 formgivare/designgrupper och 29 designskolor från 20 länder.
Stockholm Furniture & Light Fair är världens ledande mötesplats för skandinavisk design, och går av stapeln denna veckan. Designers, arkitekter, inköpare och journalister från mer än 100 länder besöker mässan för att ta del av det senaste inom design när det gäller möbler och belysning. Ca 700 utställare fyller mässans 70 000 kvadratmeter. Runt fyrahundra av utställarna är svenska, och många är återkommande utställare varje år. Trä i såväl naturfärg som i lackerad form, naturtema, färgskalor i natur och pastell samt hållbarhetstänkande är några av de intryck som årets mässa ger.
På Stockholm Furniture & Light Fair presenterade forskarna Mathilda Tham, Sara Hyltén-Cavallius och Åsa Ståhl de resultat som framkommit inom delprojektet Metadesign inom projektet BOOST (Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt). Slutsatsen i projektet är att äldre, migranter och studenter vill ha fler typer av boende än vad som finns på dagens bostadsmarknad. Forskningsprojektet Metadesign är ett av tre delprojekt i BOOST som är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Jönköping University, Träcentrum i Nässjö, Smart Housing Småland och RISE Glas, och finansieras av Tillväxtverket.
Klimatrådet i Jönköpings län, Träcentrum, LRF, Skogsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och Södra Skogsägarna arrangerade skog- och klimatseminarium på Träcentrum, vilket lockade ett stort antal deltagare. Skogens och träindustrins betydelse och vilka möjligheter dessa näringar innebär för vår region, föredrag om skogens kolbindning, möjligheterna att ersätta fossila bränslen med skogsbaserade produkter och mycket annat intressant stod på programmet.
Studenter från Träcentrum och Jönköping University är nu på plats på Möbelmässan i Stockholm. Med kollektionen "Talk about it" vill man skapa debatt och insikt kring temat diskriminering och jämställdhet. Vanessa på högskoleutbildningen Produktutveckling med Möbeldesign intervjuas av radio P4 Jönköping. Lyssna på Vanessa när hon pratar om möbeln Ask och årets möbelkollektion "Talk about it"
Äldre, migranter och studenter vill ha fler typer av boende än vad som finns på dagens bostadsmarknad. Det är slutsatsen i forskningsprojektet Metadesign i projektet BOOST (Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt). Tillsammans har forskarna Mathilda Tham, Sara Hyltén-Cavallius och Åsa Ståhl skapat olika scenarier för hur vi kan bo och tänka kring boende på nya sätt – scenarier de presenterar i en föreställning på Stockholm Furniture & Light Fair den 5 februari.
Nästa vecka är det dags för andraårsstudenterna på högskoleutbildningen Produktutveckling med möbeldesign att ställa ut sina fina möbler i egen monter på Stockholm Furniture & Light Fair. Göte & Linnéa Öhrskogs Stiftelses stipendiefond har finansierat deltagandet för studenterna.
Inom projektet BOOST finns delprojektet Affärsmodellsinnovering med fokus på förnyelse av små och medelstora företags affärsmodeller. Inom ramen för delprojektet anordnades 23/1 en temadag kring ledningssystem för kvalitet och miljö. På programmet fanns bl a grundläggande kunskaper om kvalitets- och miljöledningssystem, principerna bakom olika system, vägar till certifiering samt hur ett effektivt ledningssystem kan stödja affärsmodellsinnovering.
Studenterna på högskoleutbildningen Produktutveckling med möbeldesign som drivs av Träcentrum på uppdrag av Tekniska Högskolan i Jönköping är inne i slutspurten av arbetet med att ta fram egendesignade möbler och egendesignad monter till Stockholm Furniture & Light Fair. I veckan har proffsige fotografen Patrik Svedberg fotograferat möblerna och studenterna inför mässan.
Den 21 november var det dags för Karriärum på Tekniska Högskolan i Jönköping, då företag och organisationer mötte studenter. Studenterna på utbildningen Produktutveckling med möbeldesign som genomförs på Träcentrum besökte Karrirärum.
Trähusskolan del 2 genomfördes med fokus på hur ett aktivt arbete med risker, försäkring och skydd bidrar till att vi bygger bättre, mer rätt, med färre resurser och därmed till rätt kostnad.
BIM, byggnadsinformationsmodellering, är en teknisk revolution som håller på att förändra byggsektorn. Under veckan som gick bjöd vi in två experter till Träcentrum för att informera om vad BIM innebär. Roger Johansson från Vertex talade om hur BIM kan påverkas byggandets alla skéenden. Peter Johansson från Jönköping University/JTH informerade om vad BIM är och vad man har för praktisk nytta av det.
Den 19 oktober öppnar Institut Suedois i Paris en stor hyllningsutställning till Ingmar Bergman som är en del i ”Ingmar Bergman 100-years”. Studenter ifrån programmet Produktutveckling med Möbeldesign har bjudits in för att ställa ut Bergman-inspirerade designmöbler.
Studenter på utbildningen Produktutveckling med möbeldesign har designat och tillverkat möbler med inspiration från Ingmar Bergman, vilka fått stor uppmärksamhet på Stockholm Furniture Fair och i samband med Filmfestivalen i Cannes i våras. Vid den årliga skördefesten på Öland visades möblerna igen, denna gång på Capellagården i ett samarbete med skolan och eleverna där som också visade elevalster.
Den 25 september anordnade TMF, Träcentrum och Hello Future en Digital Produktionsdag på Träcentrum, som lockade närmare 100 personer. Begrepp som publiken fick veta mer om var bl a digital transformation, Internet of Things och Industri 4.0. Många intressanta talare tog plats på scen under dagen.
Under hösten arrangerar Klimatrådets arbetsgrupp i samverkan med Träcentrum, Jönköpings kommun och Länsförsäkringar i Jönköpings län ”Trähusskolan” med tre träffar för att sätta trä på kartan hos målgruppen politiker och tjänstemän som vill bygga på sin kunskap om trähusbyggnation. Den första träffen ägde rum på Spira i Jönköping nu i september.
BIM, byggnadsinformationsmodellering, är en teknisk revolution som håller på att förändra byggsektorn. Genom att använda BIM kan man spara tid, pengar och material i byggprocessen och skapa byggnader med större värden för både brukare och förvaltare. Peter Johansson, som är doktor vid Tekniska Högskolan i Jönköping, jobbar med forskning kring digitala prototyper, funktionsnära värden och BIM med koppling till projektet BOOST.
Tillväxtverket har beviljat 4 150 860 kr till Träcentrum för projektet ”Enklare väg till jobb”. Syftet med projektet är att sjösätta och vidareutveckla den framgångsrika metod som Träcentrum utvecklat inom det tidigare pilotprojektet "Anställningsbarhet inom träindustrin - enklare väg till arbete" där i stort sett alla kursdeltagare gått ut i arbete efter fullföljd utbildning.
Hoshin Kanri Accelerator är en möjlighet för dig och din organisation att accelerera ert arbete med strategiutveckling, där fokus kommer att vara hur ni kan: utmana organisationen att uppnå bättre resultat, inkludera fler anställda i strategiarbetet, omsätta planer till handling på ett effektivt sätt samt fånga upp de innovativa idéerna i strategiarbetet.
Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsammans med Sveriges ambassadör i Frankrike Veronika Wand-Danielsson samt Ewa Kumlin, chef för Svenska Institutet i Paris, besökte under lördagen den svensk-norska paviljongen under Cannes Film Festival där Träcentrums och Jönköping Tekniska Högskolas studenter ställde ut sin möbelkollektion med inspiration från Ingmar Bergman.
Den 7 maj genomfördes ett Mini Innovation Race av BOOST och projektet Innovation Runway som en aktivitet under EU-kampanjen "Mitt Europa" där ett stort antal EU-projekt í Sverige synliggörs under samma vecka.
Europeiska Socialfonden har beviljat 8 359 033 kr till Träcentrum för projektet ”Kompetens för alla”. Projektet är inriktat på anställd personal hos 35 trärelaterade företag över hela Småland som skall medverka i projektet.
Den 21 mars var det dags att summera Coachingprojektet inom Träregion Småland med en slutkonferens där deltagarna fick en inblick i projektet med fokus på hur vi har arbetat och vad företagen har fått ut av att delta. Vi fick lyssna till hur Dörr- och Portbolaget respektive Solbacka Rundstavsfabrik upplevt Coachingprojektet.
- Inspirerande! Så roligt att möta motiverade och engagerade deltagare som hade så mycket gott att säga om utbildningen. En sak som verkligen imponerade på mig var det målmedvetna arbetet med värderingar och aktivt arbete för att förhindra och hantera friktion i mötet med vardagen på en svensk arbetsplats. Det nära och förtroendefulla samarbetet mellan AF, kommunen och företagen är nyckeln. Träcentrums modell bör anammas av fler, säger Ylva Johansson.
Inom delprojektet Affärsmodellsinnovering inom BOOST finns en ny spännande rapport
The year 2018 marks 100 years since the birth of Ingmar Bergman. Graduation students from Product Development with Furniture Design highlights this in seven unique objects. 2018 är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Avgångstudenter från utbildningen Produktutveckling med Möbeldesign uppmärksammar detta i sju unika objekt.
2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Det uppmärksammar avgångsstudenter från högskoleprogrammet Produktutveckling med möbeldesign vid Träcentrum och Tekniska Högskolan i Jönköping. Studenterna har hittat inspiration hos Bergmans verk, person och hem på Fårö, för att sedan tolka hans livsverk i sju unika objekt. Dessa visas vecka 6 på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.
David Johansson, OBOS, har tilldelats Smart Housing Smålands innovations- och inspirationspris 2017
12 december klippte ordförande Anders Reuthammar bandet till våra nya utbildningslokaler.
I mars beviljades Träcentrum 1,5 miljoner från Tillväxtverket för att bedriva anpassad utbildning för nyanlända.
Inom ramen för Träregion Småland har Regionförbundet i Kalmar län, Region Jönköpings län och Region Kronoberg tillsammans tagit fram en intressant rapport om kompetensbehovet.
Vecka 46 genomfördes Träveckan med studiebesök för mellanstadieskolor runtom på många företag i Småland, samt informationsträffar för studie- och yrkesvägledare.
Den 7/11 besökte Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf Träcentrum tillsammans med Tillväxtverkets regionalkontor i Jönköping.
PO Simonsson som sedan 2001 varit Träcentrums verkställande direktör har på egen begäran begärt att få lämna sitt uppdrag, ett uppdrag som han lämnar till sommaren 2018. ”Det är dags för mig att gå vidare och det är dags för en personlig förändring. Jag har haft helt fantastiska år på Träcentrum och det har varit en förmån att få varit en del i Träcentrums utveckling genom åren”, säger PO.
Den 4 oktober 2017 arrangerades Jobbmässan på Elmia i Jönköping för andra året i rad. Vi fanns med där och informerade besökarna om Träcentrums arbetsmarknadsutbildningar. 11 utbildningsorganisationer och 120 företag fanns på plats som utställare. Vill du veta mer om Träcentrums utbildningar? Klicka på länken nedan!
Tillsammans med Forum Förnyelse bjuder vi in till ett intressant seminarie med temat "Framtidens fabrik". Boka in 25/9 i almanackan!
ProWOOD prisas för sitt innovativa arbetssätt med företagsforskarskolan. Schweighofer Prize premierar innovativa idéer, teknologi, produkter och tjänster i syfte att stärka konkurrenskraften för den europeiska skogs- och trärelaterade industrin. Priset består av två delar; Main Prize och Innovation Prizes. ProWOOD tilldelades i år ett av fyra Innovation Prizes.
Tre av doktoranderna i ProWOOD har nu i juni tagit sin licentiatexamen.
Tekniska högskolans tvååriga högskoleutbildning "Produktutveckling med möbeldesign" ges från och med augusti på och i regi av Träcentrum.
Träcentrum beviljas 1,6 MSEK från Tillväxtverket för att i projektet "Indigo Norra Småland" arbeta med digitaliseringsutveckling för industrin
Hur kan småföretag växa och utvecklas för att skapa nya jobb? Ett effektivt sätt är att anställa en ingenjör. Det visar pilotprojektet ”Den första ingenjören” som efter två år nu fortsätter i Jönköpings-regionen. Projektet har bland annat resulterat i en ny arbetsmodell som också ska spridas över hela landet. Träcentrum har aktivt arbetat med projektet genom processledning och företagscoachning.
Den 5 april anordnade Träcentrum inom ramen för Coachingprojektet workshop med Parul Sharma med tema hållbarhet och CSR. Sharma är rektor på The Academy for Human Rights in Business, Head of CSR Compliance på Advokatfirman Vinge och ordförande i regeringens delegation för Sveriges genomförande av målen.
Träcentrum beviljas 1 525 000 kr från Tillväxtverket för att under mars - december arbeta med utveckling av metoder och handgripliga verktyg inom projektet "Anställningsbarhet inom träindustrin - enklare väg till jobb".
Statsminister Stefan Löfvén besökte Träcentrum i samband med rundresa i länet. Anci Magnusson, socialdemokratiskt kommunalråd i Nässjö kommun och tillika ledamot i Stiftelsen Träcentrums styrelse, informerade om Träcentrums verksamhet.
Parul Sharma, ordförande i regeringens delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2013, håller den 5 april i tre workshops på Träcentrum som tar upp nutida och relevanta hållbarhetsaspekter där deltagarna får interagera och diskutera kring ekologiska och sociala avtryck.
Forskningsprojektet "Producera i Sverige" ska visa om det går att skapa en konkurrenskraftig och hållbar produktion genom flexibel automation i olika branscher i Sverige: metall-, trä-, bygg- och livsmedelsbranscherna. Företag som deltar är Anebyhus, BK Produkter, Ellagro, WM Press, KG List samt Absolut Company. Chalmers samt Träcentrum utför forskning om beslutsstöd vid införande av automation baserat på en systemsyn som innefattar tekniska och organisatoriska aspekter, ekonomi och arbetsmiljö. Malin Löfving och David Andersson från Träcentrum kommer att delta i projektet.
Den 13/2 besökte bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Träcentrum, Flexator och Eksjöhus.
10 nya doktorander ska starta i ProWOOD+, steg två i samarbetet mellan Träcentrum, Linnéuniversitetet och Tekniska Högskolan/Jönköping University. Satsningen stöds av KK-stiftelsen samt regionförbunden och länsstyrelserna i Småland. ProWOOD är regionens gemensamma forskningssatsning för den trärelaterade industrin. Forskningen bedrivs som praktisk tillämpning i företagsspecifika projekt. Sex doktorander deltar nu i projektet tillsammans med lika många företag.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (projektägare), Träcentrum, Jönköping University och Linnéuniversitetet har beviljats 9 miljoner kronor från EU:s strukturfonder för att utveckla boende- och bostadsfrågor i projektet BOOST - Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt. Totalbudgeten är på 18 miljoner kronor. Målet är att utveckla och etablera samarbeten mellan områdena metadesign, tekniska prototyper och affärsmodellsinnovering med utgångspunkt i boende och byggande i glas och trä, för kommersialiserbara innovationer.
3,8 miljoner till Coaching för tillväxt via EUs strukturfonder Träcentrums projekt är en prioriterad insats för att stärka näringslivet i Småland och på Öarna
Stockholm Furniture & Light Fair är världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign, med inredning för såväl hem som offentlig miljö. Mässan äger alltid rum under vecka 6, och brukar locka över 30 000 besökare och över 700 utställare. Traditionsenligt arrangerade Träcentrum för 12:e året i rad resa med "Mäsståget" till möbelmässan.
Idag för 20 år sedan, den 12 januari 1995 invigde högtidligen H M Konungen Carl XVI Gustaf Träcentrum under pompa och ståt.
Stort tack till alla hundratals personer, företag, organisationer, skolbarn, lärare m fl som på olika sätt deltagit i Träveckan.
Den 28 maj ägde årets Träslag rum på Träcentrum, ett samarbete mellan Träcentrum och Nässjöakademin. Evenemanget är ett tillfälle att träffas, knyta nyttiga kontakter och samverka för företag och studenter.
5 -9 maj besökte en kinesisk delegation Träregion Småland. Delegationen består av Mr Li Peixin, branschexpert på Shanghai Timber Trading Association, tillsammans med ett tiotal kinesiska importörer av trävaror.
Under vecka 21 har Elmia tillsammans med Klimatrådet arrangerat Klimatveckan 2014, en mötesplats för att sprida kunskap, skapa gränsöverskridande nätverk och stärka det pågående energi- och klimatarbetet. Träcentrums VD P-O Simonsson är en av 29 ledamöter med ledande befattningar inom politik, näringsliv, regionala myndigheter och ideella organisationer i länet som tillsammans utgör Klimatrådet. Ordförande i Klimatrådet är landshövding Minoo Akhtarzand.
VINNOVA satsar totalt 35 miljoner kr till 14 olika projekt som ska bidra till ökad förnyelseförmåga och utveckling av nya organisationsformer inom privat och offentlig sektor. Träcentrum är med och arbetar i ett av de 14 projekten tillsammans med Högskolan i Jönköping och 12 företag.
Den 27 mars gästade världsberömda Tina Thörner Träcentrum. På förmiddagen talade hon vid Träcentrus årliga stämma och på eftermiddagen höll hon ett längre föredrag för inbjudna företag samt personal och studenter på Träcentrum.
JTH blir navet för forskarskolan ProWOOD och ett flertal regionala företag inom träbranschen deltar aktivt. Doktorander knyts till företag som har behov och intresse av att utveckla sitt forskningsarbete. På så sätt kommer forskningen fokusera på precis de frågor och problem som företagen och tränäringen i stort upplever.
I Sveriges Mästarregister hittar du hantverkare med Mästarbrev som är kvalitetsgarantin för yrkesskicklighet och seriositet. Uppgifterna i registret uppdateras och kvalitetssäkras årligen.
Möbelmässan i Stockholm pågår för fullt. Här är några bilder från mässan.
Vecka 6 är det åter dags för Möbelmässan i Stockholm. Träregion Småland kommer att presentera kommande aktiviteter i monter KF:21. Välkommen in så bjuder vi på ostkaka!
På Möbelriksdagsens andra dag den 10 januari talade Johan Palm på Träcentrum för publiken om Coachingprojektet som Träcentrum arbetar
Den 7 november anordnade Träcentrum ett seminarium om säljande service med populäre PG Wettsjö som talare. Seminariet hålls inom ramen för Träcentrums Coachingprojekt och lockade över 50 personer som arbetar med säljrelaterade uppgifter i trärelaterade företag att komma.
5 studerande vid Nässjöakademin på Träcentrum har av Göte och Linnéa Öhrskogs Stiftelse beviljats sammanlagt 88 000 kr för utlandsprojekt i USA, Kina, Norge och Kanada. De fem ungdomar som fått dessa stipendier är Fredrik Carlsson, Nathalie Fjäll, Daniel Johansson, Julia Karlsson och Fredrik Karlsson.
Femtio glada femteklassare besökte andra veckan i september Träcentrum för att lära sig mer om trä.
Idag vid lunch stod det klart att Smålands ansökan om att utveckla innovationsmiljön Smart Housing blir en av tre vinnare i Vinnovas stora Vinnväxt-program. Vinsten betyder att Småland har möjlig finansiering under 10 år för att utveckla företagande, forskning och innovationer inom ramen för Smart Housing. Bakom ansökan står regionförbund, länsstyrelser, universitet, forskningsinstituten SP och Glafo samt företag i hela Småland.
Torsdagen den 30 maj genomfördes Träslaget för andra gången. Här är lite bilder från det välbesökta evenemanget.
Designveckan i Milano i april varje år lockar inköpare och arkitekter från hela världen. Enligt många är veckan den i särklass viktigaste händelsen i årets designkalender. Designutställningar och aktiviteter äger rum såväl på den stora mässan Salone Internazionale del Mobile som på olika platser i centrala Milano.
Regionförbundet i Jönköpings län har enhälligt beslutat att bevilja 2,7 miljoner kronor till Träcentrum för kompetensutvecklingsinsatser.
Designern Marit Stigsdotter har i dagarna gett ut en ny spännande bok om "Björk - Trädet, Människan och Naturen". Boken belyser på ett lättsamt sätt trädet Björk ur många olika perspektiv.
Från hösten 2018 kommer personal från Decorpanel att delta i flera olika utbildningar kopplade till Träcentrums projekt Kompetens för alla. Decorpanels VD Sara Grufman säger; ”om personalen växer så växer även företaget”, så vi ser fram emot att följa en spännande tillväxt för Decorpanel de närmaste åren. Läs mer om Decorpanel och projektet Kompetens för alla genom att klicka.