<- Gå till Aktuelltöversikten

Ahmad fick jobb hos Eksjöhus efter avslutad utbildning inom Kompetensutveckling 360 grader

 

Fr v. Ahmad Alkhasharfa och Samuel Johansson (Eksjöhus) samt Carl Karam och Kristina Thibom (Träcentrum). Bilden till höger Ahmad Alkhasharfa och Samuel Johansson (Eksjöhus).

Ahmad Alkhasharfa kom till Sverige som flykting från Syrien 2016. Han hade med sig en utbildning som lärling inom el i bagaget, som han sedan byggde på med en arbetsmarknadsutbildning till elektriker i Borås, men har inte lyckats få jobb inom det yrket här i Sverige. Ahmad flyttade till Falkenberg, och när han via vänner och släktingar fick höra talas om Träcentrums utbildning Kompetensutveckling 360 grader blev han nyfiken, och besökte ett informationsmöte om utbildningsupplägget. Han valde sedan att flytta hit, och började utbildningen i industriell trähusproduktion i Träcentrums regi i februari i år.

- En avgörande faktor för att söka utbildningen var att jag tyckte att de lät fantastiskt bra att en del av utbildningen genomförs i samverkan med företag, och att det finns goda chanser att matchas ihop med ett företag där man sedan kan få arbete.

Utbildningens arbetsplatsförlagda lärande förlades i Ahmads fall hos Eksjöhus, och gav både företaget och Ahmad en bra chans att lära känna varandra.

- Under de veckor som Ahmad haft arbetsplatsförlagt lärande här på Eksjöhus såg vi att han var en duktig och intresserad kille som gärna ville lära sig så mycket som möjligt, berättar Samuel Johansson, produktionsledare hos Eksjöhus.

Resultatet blev att Ahmad blev erbjuden jobb, och han har nu jobbat ungefär en månad som anställd på Eksjöhus.

- Jag blev verkligen jätteglad för jobbet, säger Ahmad. Det är ett kvitto på att utbildningen är rätt utformad och att jag lärt mig rätt saker. Här på Eksjöhus får jag också lära mig ännu fler moment och arbetsuppgifter, vilket är riktigt roligt.

Carl Karam är projektledare och kulturell coach i projektet och säger:

- Vi har ett fantastiskt bra samarbete med Eksjöhus sedan flera år. Totalt sett har nu 22 personer som gått utbildning på Träcentrum fått jobb hos Eksjöhus, om man räknar in både detta projektet och ett tidigare stort projekt. Det är oerhört stimulerande att vi lyckas matcha ihop rätt person med rätt företag.

Carl berättar vidare att Träcentrum har samarbete med nästan alla husföretag i regionen, och att efterfrågan på kompetens är stor just nu, både beroende på bra tryck i försäljningen och på pensionsavgångar hos flera av företagen.

Kristina Thibom är projektledare för Kompetensutveckling 360 grader och berättar att projektet bygger på en metod som ska stärka anställningsbarheten hos utrikesfödda genom en helhetsutbildning.

- Metoden bygger på fyra grundstenar. En relevant yrkesutbildning, en verklighetsförankrad yrkessvenska, en individanpassad kulturell och social coaching samt nära samarbete med företag, säger Kristina.

Deltagarna får mycket goda förutsättningar för anställning efter avslutad utbildning. Träcentrums erfarenhet från tidigare liknande projekt är att en stor andel av de som gått utbildningarna får någon form av anställning när de är klara.

Kompetensutveckling 360 grader innehåller Industriell träteknisk grundutbildning samt Industriell trähusproduktion. Det är ett ESF-projekt som drivs av Träcentrum i samarbete med de 6 höglandskommunerna (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda) med stöd av Arbetsförmedlingen, finansierat av ESF (Europeiska Socialfonden) samt Region Jönköping.

  

Tv. Fredrik Johansson, t h Torbjörn Svensson som båda arbetar i Eksjö med Träcentrums utbildning i Industriell trähusproduktion.