<- Gå till Aktuelltöversikten

YH-utbildningen "Produktionsledare industriell träbyggnation" - perfekt som kompetensutveckling av medarbetare

 

Vi pratade med Frank Beno, vd för Derome Träteknik, och Jonas Fred Hell, vd och delägare på Fridh och Hells Bygg om deras erfarenheter av att ha medarbetare i YH-utbildningen Produktionsledare industriell träbyggnation. Vi frågade dem först om hur de resonerade med sina medarbetare innan utbildningen startade.

Frank: - Vi hade en medarbetare som gick utbildningen och som nu avancerat och arbetar som produktionsledare på vår Kristinehamnsfabrik. Vi hade planer på att utveckla vår medarbetare mot en produktionsledande roll och vi tyckte att det lät så himla bra med en sådan här utbildning som stöd i utvecklingen. Det finns inte många utbildningar av det här slaget och den är perfekt med sin blandning av teknik och ledarskap.

Jonas: - Vi hade två medarbetare på utbildning och en av dessa har i dag en roll som arbetsledare och platschef. Vi är ett relativt litet företag, men vi tycker det är fantastiskt kul om anställda vill göra en karriärstegring och kunskap är inte tungt att bära. De här personerna var motiverade och ville lära sig nya saker och då ville vi stötta detta. Naturliga ledare som får utbildning får ju bra möjligheter att växa in i nya roller snabbt.

Vi frågade: Vad blev resultatet?

Frank: - Min medarbetare har gått in i en produktionsledande roll mycket tack vare de kunskaper som gavs i utbildningen; ledarskap, Lean, byggregler och tekniska plattformar. Han har fått en trygghet och baskunskap för att kunna ta ett ledarkliv.

Jonas: -Jag är supernöjd. Jag tror att de växte både som personer och ledare. De blev tryggare i sina roller och de fick lite mer av "den stora bilden", vilket är viktigt för ett lite mindre företag som vårt. Den person som nu är platschef kunde bli detta mycket snabbare tack vare det han lärde sig i utbildningen. Utbildningen har haft stor betydelse.

Till sist undrade vi om de ville skicka med något till de företag och medarbetare som funderar på att göra samma resa med YH-utbildningen "Produktionsledare för industriell träbyggnation" och som startar hösten 2021.

Frank: - Om man kommer från annan bransch kan den här utbildningen vara en språngbräda in i träbyggnadssektorn.

Jonas: - Jag håller med Frank och kan tillägga att träbyggnation ju är ett område som ligger i tiden och som utvecklas snabbt. Om du varit i annan del av byggbranschen och är nyfiken på byggande i trä och industriell byggnation är ju den här utbildningen klockren. Det kommer inte att saknas jobbmöjligheter för de som genomför den här utbildningen.

Läs mer om utbildningen