Utbildning
2017-06-07 17:06

Vinnande stol i designprojekt tillverkades på Träcentrum

På bilden ses Träcentrums utbildare Håkan Josephsson tillsammans med Moa Fransson Sjögren, Diana Berisha och Joel Söderström som tillsammans med Max Borkowski (saknas på bilden) designade den vinnande barnstolen.

Under våren har årskurs 7 på Hofgårdsskolan arbetat med ett designprojekt. Eleverna har fått designa barnstolar, och gruppen med det vinnande bidraget fick göra studiebesök på Träcentrum och se stolen i fullskalig storlek efter att den tillverkats i vår verkstad enligt elevernas skisser.

Sävsjö Näringslivs marknadskoordinator Johanna Friman som Träcentrum har samarbete med i olik a frågor, kläckte idén att höra om Träcentrum kunde hjälpa till med till verkningen och om eleverna kunde komma på studiebesök. Vi ställde några frågor till skolans tekniklärare Thomas Hultqvist:

Hur fick skolan idén till designtävlingen?

– Vi skulle arbeta med ett designprojekt i tekniken och kom på idén att designa en barnstol. Vi började arbeta med skisser och sedan fick eleverna ta fram en miniatyrmodell av den stol de ritat.

Hur länge har ni jobbat med projektet och vem har hållit i det?

– I ungefär två månader, och det är skolans tekniklärare som hållit i trådarna.

Hur valdes det vinnande bidraget ut?

– Vi hade en utställning i elevcaféet där alla på skolan fick rösta på en stol.

Under studiebesöket på Träcentrum, som den vinnande gruppen genomförde tillsammans med skolkompisar, lärare och Johanna Friman, fick de information om Träcentrums verksamhet, om produktutveckling och om hur tillverkning av en möbel går till.

- Det var jättekul att jobba med att designa en möbel, säger Diana och Moa från gruppen som vann tävlingen. Båda skulle kunna tänka sig att testa att designa mer i framtiden.