<- Gå till Aktuelltöversikten

V-Timber satsar på laguppställningen

Sagan om V-Timber i Vrigstad är lika kort som den är framgångsrik. På bara tre år har verksamheten växt från fem till femton anställda och omsättningen har rusat från ca 40 till 120 miljoner.

– Det har blivit succé för vår anläggning här i Vrigstad, säger Marcus Jonsson, vd på V-Timber.

Olofssons hyvleri i Vrigstad var på väg att läggas ner och maskinerna skulle säljas och skeppas iväg till Baltikum. I sista stund köptes bolaget av TUJO-koncernen och räddade det kvar på orten. Det nya bolaget fick namnet V-Timber och det sysselsätter idag 15 medarbetare. Utvecklingen har gått spikrakt uppåt och under de första tre åren har omsättningen mer än fördubblats.

– Vi sökte efter mer kapacitet i koncernen och såg potential i anläggningen här i Vrigstad. När tillfället dök upp så tog vi ett snabbt beslut och köpte verksamheten, berättar Marcus Jonsson.

En stor del i framgången är de kunniga medarbetarna som företaget har knutit till sig.

– Laguppställningen är det allra viktigaste i ett företag. Här jobbar drivna människor som var och en gör just det som de är bäst på. Vi vill ha spetskompetens och vi satsar därför mycket på kompetensutveckling, säger han.

Träcentrum har varit en viktig del i arbetet med att vidareutbilda personalen inom flera olika områden.

– Vi har haft ett väldigt gott samarbete och under det senaste året har vi genomfört ett flertal utbildningsinsatser, bland annat inom ekonomi och arbetsmiljö. Det som är extra kul är att vi direkt ser resultatet i verksamheten. Vi sparar tid, har regelbundna uppföljningar och mycket bättre ordning och reda, förklarar Marcus. Vi vill att vår personal ska växa och då krävs det utbildning. Så enkelt är det, fortsätter han.

En stor fördel med att utbilda personalen inom Träcentrums program “Kompetens för alla” är att alla utbildningar är anpassade för branschen.

– Det märks väldigt väl att de är “träfolk”, precis som vi. De kan branschen och vet vad företagen behöver för att utvecklas. Det är en mycket bra resurs som vi kommer att fortsätta använda oss av, säger Marcus. Det är så lätt att tänka att “vi hinner inte” eller “det kostar pengar”, men utbildning är alltid en god investering och en förutsättning för att kunna fortsätta utvecklas. Inte minst den tekniska utvecklingen går framåt och då kan man inte bara stå och titta på, fortsätter han.

V-Timber köper in sågad träråvara, främst från sågverk i Norrland som de sedan förädlar och säljer vidare i eget varumärke. Varorna hamnar sedan i den svenska bygghandeln eller går på export till band annat Holland, Belgien, Spanien och Danmark.

– För en tid sedan investerade vi ca 10 miljoner i en ny linje där vi tillverkar råspontsluckor. Det har blivit en stor succé och efterfrågan är väldigt hög, främst hos bygghandeln. I samband med detta förvärvade vi även grannfastigheten och där finns nu 3000 kvm yta som står redo för nya projekt och framtida satsningar, säger Marcus. För vi är inte färdiga här - det finns mycket kvar att göra och utveckla, avslutar han.

 

FAKTA 

V-Timber

V-Timber ägs av TUJO-koncernen som också driver sågverk i Klevshult och en impregneringsanläggning i Vaggeryd. Bolaget förädlar träråvara både för den svenska marknaden och för export.

 

 

Kompetens för alla

Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca 8 miljoner kronor från 2018-2020. I projektet ingår 35 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar.  Bakgrunden till projektet är att träindustrin i Småland står inför stora utmaningar och behöver börja arbeta strategiskt med sin långsiktiga kompetensförsörjning.

Logotyp ESF