Utbildning
2017-12-08 15:26

Träcentrums utbildning skapar enklare väg till jobb

Stora bilden överst: Yiha Shator och Johan Byström. Bilder ovan: Till vänster: Omran Karbouj. Till höger: Johan Byström och Carl Karam

Bilden till vänster: Ahmad Shikh Ibrahim med sina barn. Till höger: Mahad Adan, Ahmad Shikhibrahim, Bachir Taktak, Yhia Shator, Nazih Shubbaki, Carl Karam, Johan Byström och Omran Karbouj

I mars beviljades Träcentrum 1,5 miljoner från Tillväxtverket för att bedriva anpassad utbildning för nyanlända. Projektet "Anställningsbarhet inom träindustrin – enklare väg till jobb" sker i samverkan med Arbetsförmedlingen och näringslivet och syftar till att underlätta företagens rekrytering av medarbetare och förenkla arbetssökandes introduktion på arbetsmarknaden.

FANTASTISK MÖJLIGHET

När projektet närmar sig sitt slut kan Träcentrums projektledare Carl Karam konstatera att flera av deltagarna redan har fått jobb, sex av dem är anställda på butiksinredningsföretaget Expedits produktionsanläggning i Fredriksdal. Expedit är ett väldigt bra exempel som visar att det arbetsplatsförlaga lärandet, APL, är en fantastisk möjlighet för företagen att lära känna nya duktiga personer som kan bli aktuella för en anställning.

Johan Byström, som är produktionschef hos Expedit, hade en del negativa erfarenheter med sig i bagaget från andra typer av projekt med samarbete kring utbildning, där företaget fått satsa mycket tid och energi utan att få något tillbaka.

– Den här gången är det helt annorlunda. Samarbetet med Träcentrum har fungerat perfekt och vi hade en mycket bra dialog när deltagarnas kompetenser och erfarenheter skulle matchas mot våra behov ute på företagen. På så sätt hamnade alla rätt från början när det var dags för den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen, förklarar Johan Byström.

SKILLNADER OCH LIKHETER

Expedit tog emot sex praktikanter med olika bakgrund och erfarenhet och med rötterna i Syrien, Somalia, Eritrea och Litauen. Alla lärde sig sina arbetsuppgifter snabbt och blev en del av arbetsgemenskapen. I dag har samtliga fått tillsvidareanställning på Expedit och jobbar i olika delar av produktionen.

Projektet "Anställningsbarhet inom träindustrin – enklare väg till jobb" bygger på att ge deltagarna en anpassad yrkesutbildning, men också kunskaper om den svenska arbetsmarknaden och vad som gäller på en svensk arbetsplats.

– Men det är inte bara deltagarna som får lära sig nya saker. Även företagen som varit med i projektet har ingått i utbildningsträffar där vi diskuterat kulturella skillnader och likheter, för att få större kunskap och beredskap för olika typer av missförstånd och problem som kan uppstå, berättar Träcentrums projektledare Carl Karam.

LÄR SIG SVENSKA

En av de nya medarbetarna på Expedit är Yhia Shator. Han har yrkeserfarenhet från Syrien och fortsätter nu att utveckla sina kunskaper genom det dagliga samarbetet med kollegan Linus Byström.

– Det känns fantastiskt bra att få vara igång och jobba igen. Jag lär mig dessutom svenska på ett naturligt sätt. Än så länge finns det förstås lite luckor i språket, men då brukar vi kunna lösa det på engelska, säger Yhia och Linus nickar instämmande.

VIKTIG DEL AV LIVET

Omran Karbouj och Ahmad Shikh Ibrahim som också gått utbildningen på Träcentrum och nu arbetar på Expedit är lyckliga över sina nya jobb.

– Det är en viktig del i livet att ha ett jobb, säger Omran.

Ahmad Shikh Ibrahim berättar att han har haft egen möbelverkstad i Aleppo i Syren, där han kommer ifrån.

– I min verkstad tillverkade vi skåp, tv-bänkar, sängbord och annat. Jag trodde att jag kunde allt när jag kom till Träcentrum, men det är andra maskiner och mer säkerhetsföreskrifter i Sverige. Därför har det varit väldigt bra att gå utbildningen, och det allra bästa är att det ledde till jobb.