<- Gå till Aktuelltöversikten

Swedese vässar produktionen med skräddarsydd utbildning

Med skandinaviskt rena linjer och klassisk design har Swedese i Vaggeryd gett oss möbler som fåtöljen Lamino, klädhängaren Tree och bokhyllan Libri – för att nämna några. När pandemin slog till valde bolaget att se det som en möjlighet att starta en utbildningssatsning tillsammans med Träcentrum.

Jonas Möller (tv) från Swedese diskuterar träslag med Håkan Josephsson från Träcentrum.

Med sina klassiska möbler har Swedese blivit ett välkänt varumärke över hela världen. Yngve Ekström, som är en av företagets grundare och designer, nämns ofta i samma andetag som Bruno Mathson, Arne Jacobsen och Alvar Aalto. Produktionen sker vid huvudkontoret i Vaggeryd och i Äng utanför Nässjö. När coronapandemin slog till blev korttidspermitteringar verklighet på Swedese. Men istället för att se detta som ett problem valde bolaget en annan väg.

- Vi såg detta som ett startskott för att komma igång med en långsiktig utbildningsplan för att öka kompetensen i produktionen. Många som jobbar hos oss har lång erfarenhet men alla har inte den teoretiska grunden, berättar Tobias Jansson som är produktionschef på Swedese.

  

Bolaget inledde samtal med Träcentrum för att hitta ett upplägg för en första utbildningsomgång. Resultatet blev ett upplägg inom ramen för projektet Kompetens för alla - som är helt anpassad efter Swedeses behov. Utbildningen är uppdelad i fem områden; Arbetsmiljö & säkerhet, mätteknik, ritningsläsning, materiallära, samt underhåll och kvalité.

- Vi går igenom både teori och praktik och försöker anpassa innehållet till de faktiska förutsättningarna som finns i Swedeses produktion. För många blir det ny kunskap och för vissa är det repetition - men målet är att de ska få en fördjupad teoretisk grund som de kan nyttja i sitt arbete, berättar Håkan Josephsson från Träcentrum, som håller i utbildningen.

I många trä- och möbelindustrier sitter kunskapen i väggarna. De praktiska hantverksmässiga metoderna överförs från en generation till nästa. Swedese är inget undantag.

- Vi är väl medvetna om att vi måste jobba strategiskt med kompetensutveckling, men har haft svårt att hitta rätt tillfälle eftersom produktionen är i full drift hela tiden. När korttidsarbetet infördes, och Tillväxtverket uppmuntrade företag att jobba med utbildning, kändes det självklart för oss att ta det här steget, säger Tobias Jansson.

När utbildningen är genomförd är tanken att Swedese ska fortsätta kompetensutveckla personalen som en del i ett långsiktigt arbete.

- Det är väldigt svårt att hitta utbildningar som passar våra behov, så det här blev en väldigt bra lösning för vår del och en bra start på ett mer långsiktigt arbete, avslutar Tobias.

 

Bodil Gustafson, teamledare - Utbildningen har varit jättebra. Jag har ingen teoretisk utbildning inom trä så för mig har det varit jättenyttigt. Vi på golvet har väldigt olika bakgrund så med den här utbildningen känns det som om vi fått mycket mer gemensamma termer och begrepp att diskutera kring.

Axel Vedeskog, teamledare - Jag har jobbat här ganska länge och det blir ju att man gör saker på ett visst sätt. Den här utbildningen underlättar ju mycket om man ska börja tillverka nya produkter. Man breddar sin kunskap även och det blir lite av en uppdatering. Ett stort plus är att alla får samma grundkunskaper.

Ivar Sonneveld de Jong, maskinsnickare - Man lär sig något nytt varje gång så jag tycker det har varit jättenyttigt. Det skapar också en flexibilitet i fabriken så att man kan flytta sig enklare till nya uppgifter. Det är också bra för att bygga teamet eftersom vi träffas på ett annat sätt när vi har utbildningen än när vi jobbar i produktionen.

Swedese

Företaget grundades 1945 av bröderna Yngve och Jerker Ekström samt Bertil Sjöqvist. Yngve var den tongivande i ledningen av Swedese ända fram till sin död 1988. Nuvarande ägare är Anna Johansson och Julio Patino. Huvudkontoret är beläget i Vaggeryd i Småland där även en av de två fabrikerna finns. Den andra fabriken finns i Äng utanför Nässjö. 

Kompetens för alla

Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca 8 miljoner kronor från 2018-2020. I projektet ingår 35 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar.  Bakgrunden till projektet är att träindustrin i Småland står inför stora utmaningar och behöver börja arbeta strategiskt med sin långsiktiga kompetensförsörjning.

Swedeses huvudkontor i Vaggeryd är ritat av Yngve Ekström som är en av grundarna till bolaget. Yngve är också känd för att designat klassiskern Lamino (och Yngve har också designat företagets logotyp).