<- Gå till Aktuelltöversikten

Ordförandebyte

Jonas Svensson (till vänster) tillträder som ordförande och Anders Reuthammar (till höger) avgår från posten.

Jonas Svensson, tidigare vd för och ägare till LG Collection har tillträtt som ordförande för Träcentrum. Han efterträder Anders Reuthammar, som har varit ordförande sedan 2007. Vi ställde några frågor till Anders och Jonas i samband med ordförandebytet.

Anders, avgående ordförande, berätta om din yrkesbana?

- Min yrkesbana började med en traineeutbildning inom en av Sveriges stora varuhuskedjor, med inriktning mot varuhuschef. 1975 anställdes jag som produktchef hos Intersport som flyttade sitt svenska huvudkontor till Jönköping. Där blev senare marknadschef och efter det vd.

Sedan följde vd-jobb hos butikskedjan Gulins med 60 helägda butiker, och därefter en norsk butikskedja. Jag tyckte inte detta var så intressant så jag nappade på ett erbjudande att bli vd för Monark och Crescents cykelfabrik i Varberg. Det var några spännande år där vi som Nordens största cykelfabrik även tog kommandot och blev marknadsledare för den framväxande trenden med mountainbikes.

Under dessa år i Göteborg och Varberg bodde familjen kvar i Jönköping och jag var veckopendlare. Till slut tröttnade jag på detta och fick ett erbjudande om att bli vd för Marbodal med huvudkontor och fabrik i Tidaholm. Jag började där 1997 och var vd till 2007 då jag av familjeskäl ville trappa ner och under två ytterligare år jobbade jag på halvtid med rekonstruktion av en av Nobias köksfabriker i Tyskland.

Jag känner att jag haft en mycket spännande yrkesbana där jag i alla företag haft förmånen att jobba med välkända och starka varumärken.

Vad kommer du minnas bäst från åren som ordförande för Träcentrum?

- Mina år med Träcentrum har varit mycket stimulerande. Träcentrum verkar i en komplex miljö som kräver mycket av medarbetarna. Min roll som ordförande har framför allt varit som "icke expert" att coacha VD samt att successivt tillsammans med organisationen säkerställa en stark stiftelse och ett bolag som utan att ha huvudinriktning att vara lönsam ändå skapa egna muskler och inte vara beroende av donationer och bidrag från det allmänna. Jag är mycket stolt över den ställning och det goda rykte som Träcentrum har idag i hela Sveriges träindustri.

Vad vill du skicka med för reflektioner till tillträdande ordförande Jonas Svensson?

- För det första är jag mycket glad över att Jonas axlar ordförandeskapet. Jag känner Jonas väl sedan mina år på Marbodal. Han har en gedigen branschkompetens. Jag är övertygad om att Jonas är medveten om att det handlar om att coacha och stödja VD och vara tillgänglig som bollplank i de strategiska övervägandena. Som ordförande går man enligt min mening aldrig för nära det operativa.

Vilka av dina privata intressen kommer du lägga mer tid på nu framöver?

- När jag och min hustru blev pensionärer köpte vi en liten gård i Bunn som ligger naturskönt utanför Gränna. Här lever vi ett fantastiskt liv i naturen och gläds bl.a. åt att vi har ett antal barnbarn som bor i storstäder men älskar att komma till oss i Bunn. På vintern lämnar vi sedan flera år tillbaka det svenska klimatet och bor i Florida där jag bl.a. kommit igång igen med golfspel.

Jonas Svensson, tillträdande ordförande, berätta om din yrkesbana?

- Jag började hösten 1977 som första anställd i min fars företag Laminatgrossisten. Där startade vi en tillverkning av laminerade skivor. Detta utvecklades väl och LG Collection är idag en ledande tillverkare av skräddarsydda bänkskivor. När vi sålde företaget 2016 var vi 75 medarbetare med en omsättning på ca 110 milj. SEK. Denna resa har för egen del inneburit att min yrkesroll har varit i mer eller mindre ständig förändring med personalfrågor, inköp, produktion, marknad och försäljning, allt som hör till en småföretagares liv.

Hur har du haft kontakt med Träcentrum under åren?

- Alltsedan de första diskussionerna om att bilda ett Träcentrum för att stödja och utveckla träindustrin har det känts som en viktig fråga för min del. För vårt företag har Träcentrum haft en betydande roll. Ett 20-tal medarbetare har genom åren kommit ifrån utbildningar på Träcentrum, kompetensutveckling för medarbetare, stöd i olika projekt genom åren där Träcentrum kopplat ihop oss med den akademiska världen bl.a. Även konferensdelen och att när vi haft besök på LG Collection har vi ofta lunchat hos Anka & Vaniljsås. Att då få visa upp Träcentrum och kompentensen som finns i bygden har ökat förtroendet för vårt företag. 

Har du fått några goda råd på vägen från avgående ordförande Anders Reuthammar?

- Det är klart att Anders har skickat med en del tankar och erfarenhet ifrån sid tid. Det är en väldigt väl fungerande organisation som Anders överlämnar.

Vad tror du kommer vara viktigast för Träcentrum kommande år?

- För stunden är det att ”rida ut” problemen orsakade av Corona-viruset. Här är Joakim och hans organisation beredda på anpassningar både för intern organisation och att Träcentrum kan komma att vara stöd för våra företag i och efter detta trauma som hela samhället genomgår. Över tid har vi en viktig roll att skapa en positiv opinion om träbranschen så att kompetenta och engagerade människor söker sig till vår bransch. En del är att få igång en gymnasial yrkesinriktad träutbildning. En annan viktig sak är att stötta våra företag i den digitala omvandlingen som går allt fortare, och här tror jag många mindre företag i vår bransch kan få god hjälp av oss på Träcentrum.

Vad ser du mest fram emot i din roll som ny ordförande?

- Jag ser detta som ett mycket spännande hedersuppdrag. Det fantastiska förtroende som personalen på Träcentrum arbetat upp genom åren bland företag, offentliga organisationer och utbildningsväsendet hoppas jag kunna få vara med att fortsätta vårda och utveckla.

Från Träcentrum säger vi stort tack till Anders för utvecklande år och gott samarbete, och varmt välkommen till Jonas!