<- Gå till Aktuelltöversikten

Ökat säljfokus för Ekdahls möbler

 

Att driva en mindre tillverkningsindustri inom trä- och möbelbranschen är en utmaning. Men med ökat säljfokus har Ekdahls möbler i Skillingaryd en tydlig ambition att växa.

- Vi tror på svensk möbeltillverkning och vet att vi håller hög kvalitet, säger Andreas Ekdahl, vd på företaget.

Ekdahls möbler i Skillingaryd har under 2000-talet fokuserat på att tillverka möbler för offentliga miljöer. Soffan Astrid och vilstolen Moment är möbler som du garanterat sett i olika designmedvetna offentliga lokaler.

- Det har ju varit kraftiga svängningar i möbelbranschen under 1900-talet. På 1990-talet producerade vi mycket till de största svenska möbelkedjorna. Bland annat kökssoffor är något som vi tillverkat stora mängder av, berättar Andreas Ekdahl som driver bolaget tillsammans med sin bror Jonas.  

Men i takt med att priserna pressades neråt letade möbeljättarna leverantörer utomlands. För Ekdahls innebar detta en successiv omställning mot möbler för offentliga miljöer. Under flera omgångar har bolaget jobbat med olika typer av säljresurser för att bearbeta marknaden.

- Ibland har vi delat säljare med andra bolag, ibland har vi köpt in tjänsten. Men sedan i våras har vi anställt en säljare på heltid som ska fokusera på att bygga relationer med återförsäljare och arkitekter, berättar Andreas.

Men precis när säljaren var anställd slog pandemin till med full kraft.

- Då hade vi precis fått kännedom om Kompetens för alla-projektet via Träcentrum och istället för att permittera säljaren så satsar vi bland annat på utbildningsinsatser, berättar Jonas.

- Det har bland annat varit lite basutbildningar i Teams och Office365, men också konkret säljutbildning för de som jobbar med uppsökande försäljning. Det tror vi är jättebra, säger Andreas.

Produktutveckling viktigt

Idag har Ekdahls fyra anställda inklusive Jonas och Andreas. Det innebär att bröderna har många olika roller i bolaget.

- Men med en anställd säljare kan vi fokusera på att utveckla nya produkter och själva hantverket. Vi har ju jobbat i bolaget sedan tidigt 1990-tal och har varit här sedan barnsben. Så vi brinner ju verkligen för möbeltillverkning, säger Andreas.

Målsättning under de kommande åren är att öka omsättningen och att växa med eget sortiment vilket ställer krav på produktutveckling.

- Vi jobbar med ett antal formgivare för att ta fram nya produkter. Processen ser väldigt olika ut beroende på vilken som designat möbeln. Ibland är vi med och tar fram prototyper och ibland får vi helt färdiga ritningar som i princip bara är att börja producera, berättar Jonas.

I fabriken i Skillingaryd finns en modern maskinpark med kapacitet för större volymer än vad som produceras idag.

- Inom Kompetens för alla kommer vi också att satsa på utbildning inom CAD/CAM-beredning för CNC-maskinerna. Det hoppas vi mycket på för att få en bredare kompetens inom det området, berättar Jonas.

Även om 2020 varit ett annorlunda år för alla branscher och företag ser Andreas och Jonas positivt på framtiden.

- Vi vet att vi håller hög kvalitet på de produkter vi tillverkar. Vi har en hög flexibilitet och kan enkelt anpassa produkter efter arkitekters eller kunders önskemål. Det vet vi är något som uppskattas, säger Andreas.

  

Kompetens för alla

Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca 8 miljoner kronor från 2018-2021. I projektet ingår 37 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar. 

 

Om Ekdahls möbler

Ekdahls möbler i Skillingaryd startades 1945 och har under åren producerat kvalitetsmöbler i massivträ för både privata hem och offentliga miljöer. Idag drivs bolaget av tredje generationen Ekdahl med bröderna Jonas och Andreas i spetsen.