<- Gå till Aktuelltöversikten

Nobia gör stor satsning på kompetensutveckling

Sedan 2021 gör Nobia en jättesatsning på utveckling av sin produktionspersonal. Utvecklingsprogrammet går under namnet Nobia Academy och genomförs i samarbete med Träcentrum. Programmet innehåller validering Industriteknik Bas och utbildning på såväl grundläggande som YH-nivå.

Vi frågar Wiktoria på Nobia 

Nobia gör ju en mycket stor satsning på kompetensutveckling för produktionspersonal, kan du berätta om vad den här satsningen innebär?

- Det stämmer, vi gör en kompetenssatsning för all vår personal i Tidaholmsfabriken där vi först och främst erbjuder dem en validering inom industriteknik bas. Missar man ett eller flera ämnen får man sedan chansen att utbilda sig specifikt inom det för att därefter omvalidera sig och för att få möjlighet att klara valideringen och få sitt diplom.

Vi erbjuder också alla medarbetare en specificerad utbildning, som vi kallar för branschinsatsen, inom fem olika spår; maskinsnickare, ytbehandling, CNC, automation och logistik. Alla får välja ett spår och sedan gå en 8-dagars intensivutbildning för att fördjupa sina kunskaper.

Vi har också en satsning där ett mindre gäng medarbetare, hittills 14 stycken, får gå en YH-utbildning inom produktionsteknik eller automationsingenjör på betald arbetstid. Detta kombinerar de med praktiska uppgifter på Nobia där de har en dedikerad handledare och direkt får möjlighet att använda sina teoretiska kunskaper i praktiken.

Alla våra utbildningar görs på betald arbetstid och i samarbete med Träcentrum och Yrkeshögskolan Jönköping och vi är otroligt tacksamma över det samarbete som har möjliggjort hela utbildningspaketet.

 

Kan du berätta lite mer om hur ni arbetat med att validera er personal?

- Vi har under 2021 satsat mycket på just valideringar. Tack vare god hjälp av testledare från Träcentrum och två egna testledare har vi kunnat köra på i ett relativt högt tempo.

Vi har validerat i grupper om tio medarbetare/tillfälle och haft två till tre tillfällen per vecka under lågsäsong. Detta resulterade i strax under 500 valideringar under 2021.

Alla medarbetare blir kallade till en tid men det är valfritt om man vill delta eller inte. Vi har haft ett högt intresse för valideringarna och majoriteten av medarbetarna har tagit chansen att valideras inom industriteknik bas, vilket vi är otroligt glada och stolta över.

 

Vad är nästa steg i er kompetensutvecklingssatsning?

- Nu är vi precis i starten av branschinsatsen så det blir vårt huvudfokus under 2022 och 2023. Parallellt med det fokuserar vi också på att slutföra de få valideringar som är kvar och vi kommer även satsa mycket på vidareutbildning och omvalidering av de som missat ett eller flera områden under sin validering.

Dessutom har vi 14 medarbetare som startade sin YH-utbildning i höstas (2021) och som vi följer väldigt aktivt och med stort intresse. Så det är mycket som pågår i utbildningsväg på Nobia just nu och det känns väldigt roligt att få vara med och ge den här möjligheten till alla våra medarbetare.

 

Länk till mer information om validering (länk till Svensk Industrivalidering)

Länk till mer information om YH-utbildning Produktionsteknik - trä, möbler, inredning (länk till Träcentrums hemsida)