<- Gå till Aktuelltöversikten

Möbler som relaterar till sinnena

  

Studenterna på Produktutveckling med möbeldesign skapar varje år möbler utifrån ett tema, och visar dem på Stockholm Furniture Fair. Tidigare teman har varit Ingmar Bergman (2018), Psykisk hälsa (2019) och den brasilianske designern Zanine Caldas (2020). Grupperna tar olika inriktningar inom temat och tillsammans bildar möblerna en kollektion som brukar väcka intresse i montern. 

 Årets tema är ”Multisensoriella möbler”, där studenterna skapat möbler som på ett djupare plan relaterar till och samverkar med människans olika sinnen. 

- Vi har under lång tid i vår moderna värld betonat det visuella sinnet och på olika vis understimulerat övriga, säger Charlotte Ryberg som undervisar i kursen. Det taktila har visserligen alltid funnits med som en relevant faktor i hantverksmässig möbelproduktion. Men vi har ändå en lägre grad av medvetenhet i hur det vi skapar påverkar alla våra sinnen och vilka synergier som finns.

Charlotte berättar att samtidigt utvecklas denna förståelse alltmer och ett av många exempel är företag som arbetar med att förbättra ljudmiljön i kontorslandskap. Den digitala revolutionen har än mer betonat det visuella sinnet, men samtidigt också skapad förnyad förståelse för de olika sinnenas påverkan i design och varumärkesbyggande, samt bidragit med nya innovationer och upplevelsefokus.

Stolen Högagärde på bilden är skapad av Moa Lindblad, Lukas Amundin, Fanny Jernestål, Victor Olsson och Wilma Friberg.

Moa Lindblad berättar att Högagärde skapades med fokus på den taktila beröringen.

- Det taktila uttrycket ska inte ses av ögat, det ska kännas av handen. Därför placerade vi mönstret på undersidan av sitsen på en stol. För varje gång du lyfter och flyttar in stolen får du kontakt med formerna och blir påmind om din taktila upplevelse och vikten av att stimulera fler sinnen än din syn, säger hon.

Fårskinnet på Högagärde kommer ifrån fårgården Högagärde, två mil söder om Nässjö.

- Fårskinnet bjuder in till mänskligt möte med stolarna, då det är svårt att hålla sig undan att känna. Undersidan av sitsen skapades med stort inflytande av den mänskliga faktorn. Genom hantverksmässiga kunskaper, att testa sig fram och den skapande handens intuition är möbeln gjord av människan för människan, förklarar Moa Lindblad. 

Programansvarig Victor Strandgren berättar att det definitivt är en utmaning att skapa möbler utifrån abstrakta teman, och att gruppmedlemmarna verkligen behöver både vara kreativa och organiserade för att lösa uppgiften.

- I programmet försöker vi ha en mix av det tekniska, det kommersiella och det abstrakta, där studenterna behöver tänka och reflektera över produktutveckling och design utifrån flera perspektiv. I ena projektet kan det handla om att försöka kapa en tillverkningskostnad så långt det är möjligt utan att mista designen, medan det i nästa uppgift kan handla om att förmedla en historia genom en möbel, säger Victor Strandgren.

 Läs mer om Produktutveckling med möbeldesign här.