11
2015-05-20 11:00
IMG_1695_webb2

Lignamässan 2015 visar framtidens industri

Under vecka 20 genomfördes Lignamässan i Hannover. Under fem dagar visade 1 500 utställare upp verktyg, maskiner och processer för träbearbetning, sågverk, biobränsle och skogsbruk på en yta av 120 000 kvadratmeter för 96 000 besökare. Ett tydligt fokus på mässan var integrerad, effektiv möbelproduktion där mässan arrangerade såväl föreläsningar som guidade rundturer för besökare.

Traditionsenligt kunde man även se skogsmaskiner på utomhusområdet. För den sportintresserade visade Stihl som vanligt upp Timber Sport där de tävlande i 6 olika grenar använder yxa, handsåg och motorsåg för att på kortast tid klyva/såga itu stockar. 

Träcentrum arrangerade även i år en resa till mässan där 44 personer från 18 företag åkte med. I samarbete med Thomas Frick AB genonmfördes en rundvandring i Homag City för Träcentrums resenärer.

 

Några reflektioner från Träcentrums personal:

Automation och processlösningar hade större utrymme på mässan än tidigare år. Mässan visade upp det som kallas Industri 4.0, dvs det fjärde steget på industrins evolutionstrappa. De tidigare stegen som varit revolutionerande är ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken.  Konceptet Industri 4.0 innebär att varje produkt i produktionskedjan bär med sig information om vart den ska och hur, för att fabriken ska kunna organisera sig själv. Målet är produktion med kortare omställnings- och ledtider, färre fel, mer flexibilitet och ingen tidskrävande programmering. Vissa utställare visade helhetslösningar kring detta, andra visade komponenter i form av t ex RFID och streckkodslösningar och givetvis separata maskiner och verktyg.

I år fanns det en hel del miniversioner av tidigare stora maskiner för t ex kantlistning. Detta ger andra möjligheter för de minsta företagen eller för företag med små volymer.

På biobränslesidan var det många utställare som visade upp lösningar för att ett träbearbetande företag ska kunna ta tillvara på sitt spillmaterial själva genom att tillverka pellets/logs. 

Inom ytbehandling visas flera anläggningar för printing upp. Med en otroligt hög upplösning blir resultatet en printad yta med fotokvalitet. 

Vi som besökare tyckte det var positivt att flera av maskinerna som visades i drift på mässan kommer framöver att installeras hos företag i Sverige.

IMG_1688_webb

 

 

IMG_1672_webb

IMG_1700_webb

IMG_1708_webb