<- Gå till Aktuelltöversikten

Kompetensutveckling är framtiden för Decorpanel

DecorPanel i Landsbro utanför Vetlanda är ett familjeföretag som kombinerat hantverk och effektiv industri inom inrednings- och snickeribranschen i mer än 40 år. Företaget har nyligen genomgått ett generationsskifte och idag drivs verksamheten av syskonen Sara och Nils Grufman.

KUNDUNIKA PRODUKTER

Affärsidén är att utveckla, tillverka och  marknadsföra fogat fanér, dörrskivor,  fanérade skivprodukter, inredningsdetaljer samt butiksinredningar. DecorPanel säljer även primad aluminiumplåt i mindre poster. Kunderna finns inom dörr­, möbel­, köks­, trapp- och inredningsindustrin. Kunderna har möjlighet att beställa sitt unika mönster och att få stöd i konstruktion och design. Företaget har haft en stabil och framgångsrik utveckling under åren.

KOMPETENS FÖR ALLA

I projektet ”Kompetens för alla” är DecorPanel ett av företagen som Träcentrum arbetar med. Sara Grufman, VD på DecorPanel, svarar på några frågor:

Varför är kompetensutveckling av personalen viktigt?
Personalen är det viktigaste i företaget. Utan en kompetent och motiverad personal är det omöjligt att vara ett konkurrenskraftigt företag. Om personalen växer, växer även företaget.

I mindre företag upplevs det ibland som svårt att få tid att arbeta med kompetensutveckling. Hur har det sett ut för er och hur tänker ni framåt?
Visst är det mycket som ska skötas på få personer i ett litet företag och det är en utmaning att få tid till allt. Men kompetensutveckling är något vi måste ta oss tid till. Sedan bygger vi ju även kompetens en vanlig dag på jobbet genom erfarenhetsutbyte och samtal med leverantörer, kollegor och kunder.

Vilka slags kompetensutvecklingsinsatser ser ni störst behov av nu och framåt?
Ett av de områden som vi ser störst behov inom är produktion/logistik, för att skapa bättre och effektivare flöde genom produktion. Vi ser även behov av utbildning inom ledarskap och hållbarhetsarbete. 

Upplever ni att projektet ”Kompetens för alla” har underlättat att genomföra de kompetensutvecklingsinsatser som nu är på gång?

- Ja, absolut. Framförallt har projektet fått oss att fundera på vilken utbildning som är viktig för oss. Men den ekonomiska aspekten är också viktig, särskilt för ett mindre företag om vårt. Det underlättar också mycket att få förslag på tillgängliga utbildningar med bra innehåll. Om man letar själv upptäcker man snabbt att det finns en uppsjö av utbildningar – men  hur vet man vilka som är bra?

FLERA OLIKA UTBILDNINGAR

Från hösten 2018 kommer personal från Decorpanel att delta i flera olika utbildningar kopplade till Träcentrums projekt Kompetens för alla.

Som Sara säger; ”om personalen växer så växer även företaget”, så vi ser fram emot att följa en spännande tillväxt för Decorpanel de närmaste åren.

Läs hela artikeln om Decorpanel här.

FAKTA OM PROJEKTET KOMPETENS FÖR ALLA

Europeiska Socialfonden beviljade 2018 drygt 8 miljoner kr till Träcentrum för projektet "Kompetens för alla". Projektet är riktat mot 36 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar.

I projektets analysfas har våra coacher träffat de 36 företagen och kartlagt deras kompetensbehov. Under hösten 2018 gick vi in i genomförande-fasen (som pågår fram till februari 2021), och kan konstatera att det finns önskemål om cirka 120 olika utbildningsområden.

Företagen har gjort en prioritering över vilka utbildningar som behöver starta direkt och vilka som kan vänta till senare delen i projektet. Upphandling av utbildningar sker fortlöpande i projektet, liksom varje utbildning kommer att utvärderas och dokumenteras.
Projektledare: Kristina Thibom på Träcentrum, 0380 – 55 43 16.