12
2014-09-01 16:30
Träinee -gruppbild

TRÄinee-utbildning gav jobb direkt

Fredagen den 29 augusti var det dags för avslutning för de tio deltagare som gått den TRÄinee-utbildning som Träcentrum genomfört tillsammans med Arbetsförmedlingen och 10 fadderföretag. Efter den 26 veckor långa utbildningen, där teori och praktik varvats, har flera ungdomar erbjudits jobb på fadderföretagen. Utbildningens innehåll har varit anpassad efter fadderföretagens behov av kompetens.

Axel Axelsson är 22 år och bor i Eksjö. Efter att nyligen avslutat TRÄinee-utbldningen

Axel -Axelssonpå Träcentrum har Axel nu fått sitt drömjobb hos möbeltillverkande Karl Andersson & Söner i Huskvarna. Axel pendlar fram och tillbaka från Eksjö, men söker lägenhet för att kunna flytta närmare sitt arbete.

- Jag visste inte innan att det var så kul med trä, säger Axel som först läste tekniskt program på gymnasiet. Efter studenten var det dock svårt att få jobb. Genom Arbetsförmedlingen fick han upp ögonen för en TRÄinee-utbildning som Träcentrum bedriver i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och fadderföretag från träbranschen. Målgrupp för utbildningen är ungdomar mellan 18 och 25 år med avslutad gymnasieutbildning.

I TRÄinee-utbildningens koncept matchas de deltagande ungdomarna mot varsitt fadderföretag. Träcentrum ansvarar för de första 22 veckorna, då ungdomarna fått ta både maskinkörkort och truckkort, samt får utbildning i ritningsläsning, materialkunskap m m. I utbildningens första del ingår även praktikdelar ute hos fadderföretagen där de teoretiska kunskaperna kommer till sin rätt direkt i verkligheten. Efter Träcentrums utbildningsveckor beslutar fadderföretaget tillsammans med kursdeltagaren och Arbetsförmedlingen om ett nästa steg. Målet med arbetsmarknadsutbildningen är att varje utbildningsdeltagare skall vara anställningsbar på sitt fadderföretag vid utbildningstidens slut.

Axel Axelsson och Andreas Wadskog som är VD på Karl Andersson & Söner träffades redan före utbildningsstart, och fick en mycket god kontakt. Karl Andersson & Söner har sedan varit fadderföretag för Axel under utbildning och hållit i den praktik som ingått.

- Genom detta sätt att lägga upp en utbildning är företagen med och utbildar ungdomarna aktivt, och resultatet blir att efter utbildningens slut kan ungdomarna snabbt komma in i verksamheten eftersom de redan har fått testa på arbetsuppgifterna, säger Andreas Wadskog. Jättekul att vi nu kunnat erbjuda Axel en anställning.

 

Lg

Marcus Brinkhammar är en annan av killarna som gått TRÄinee-utbildningen. Han har nu fått en anställning hos LG Collection. Även Marcus tycker att det är kul att jobba med trä och skönt med jobb. Patrik Johansson som är produktionschef på LG Collection tycker att utbildningsupplägget fungerat mycket bra, och att förhoppingen är att Marcus ska få fortsatt anställning efter den yrkesintroduktionsanställning som han nu har.

 

På bilden högst upp på sidan syns samtliga utbilningsdeltagarna och lärare tillsammans med företagsrepresentanter från Karl Andersson & Söner, Malmbäcks-Werken och NorDan, tre av de företag som haft hand om varsin TRÄinee. De andra företagen som deltagit är Morgana,  Sävsjö Snickerifabrik, KABE, LG collection, Snickarlaget, ITAB, Jeld-Wen, EFG.

Nästa TRÄinee-utbildning startade i oktober.

För mer information kontakta:

Marie Palm, projektledare Träcentrum telefon 0380 - 55 43 12, marie@tracentrum.se