<- Gå till Aktuelltöversikten

Designprocessen när den är som bäst!

Efter ett intensivt arbete med design, utveckling och produktframtagning i Träcentrums utbildningsverkstad, avslutas nu kursen Möbeldesign 2, med redovisning av gruppernas arbete. Detta är ett tillfälle då grupperna inte bara visar sina möbler utan också berättar om hur tankar och idéer hamnade på papper, hur skisser arbetades fram till slutliga underlag och på vilket sätt skalmodeller, för konkret bedömning av former och linjer, producerades. Med på redovisningen är förutom lärarna i kursen även Mattias och Sandra Sälleteg från Trakt Forest hotell.

Varje grupp har designat och skapat sina möbler utifrån temat ”Svenska skogen” för att särskilt passa sviterna på Trakt Forest hotell, utanför Holsbybrunn. ”Trakt Forest Hotell är en så spännande satsning i vårt närområde. Att studenterna fått uppgiften att designa möbler för att förhöja upplevelsen i skogssviterna är en unik möjlighet” säger utbildningens programansvarig, Viktor Strandgren.

Viktor Strandgren berättar att möblerna, förutom vackra, skall vara tillverkade av lokala råvaror, sköna att sitta i, leva upp till krav på kvalitet och hållfasthet samt på ett subtilt sätt förhöja upplevelsen i rummet utan att ta för mycket fokus från panoramavyn ut mot skogen. Studenterna har med andra ord ställts inför en ordentlig utmaning.  

”Skogssviterna kommer att fungera som utbildningens showroom för en internationell publik, vilket känns riktigt bra”, säger Victor Strandgren.

Conny Enell, läraren som har handlett studenterna i verkstaden, berättar att de har jobbat bra med både design och konstruktion av sina unika möbler.

Grupperna har i olika träslag arbetat sig genom processen från kapad planka till färdig möbel. Arbetet har varierats från rena hantverket med svarvning och hyvling till att formpressa och köra i CNC-maskin.

De färdiga möblerna visar inte bara prov på kunskaper i produktutveckling och design utan även på kunskaper i hållfasthetslära och materialteknik.

Under fredagen den 4 februari fotograferades möblerna på plats i en av sviterna på Trakt Forest hotell. Fotograf var Patrik Svedberg och de fina bilderna blir ett viktigt inslag i en, av studenterna utvecklad, informationsbroschyr för projektet och möblerna.

Innan möblerna blir en del av sviterna på Trakt Forest hotell kommer de att visas på en utställning på kulturgatan i Bodafors och på ett event på Spira i Jönköping i samband med studenternas avslutningsvecka.