<- Gå till Aktuelltöversikten

Cirkulära dörrar

Efter 50 års tjänstgöring på Bromma sjukhus ska 50 dörrar nu få nytt liv av studenterna på Produktutveckling med möbeldesign. Uppdraget är upplagt som en tävling där studenterna designar produkter med dörrarna som utgångspunkt. Tävlingen är ett samarbete mellan Swedoor/Jeldwen, Tekniska Högskolan i Jönköping/Träcentrum, Skanska, Vectura Fastigheter och Kaminsky Arkitektur.  

Produkterna ska till så stor del som möjligt vara baserade på dörrarna, bestående av en laminatklädd furukärna med kantlist i bok. De 50 dörrarna har precis fraktats till Träcentrum för att studenterna ska tillverka prototyper på sina produktkoncept.

- Att återbruka material genom cirkulär design är något vi säkert kommer göra mer och mer, och det kan vara en utmaning både i designprocessen och för industriell tillverkning med begagnat material. Men det är både en rolig och viktig utmaning. Kan man hitta nya produkter ur uttjänta institutionsdörrar, då har man löst en ganska stor fråga. Dessutom kan det utöver miljönyttan bidra med meningsfulla produkter med en historia, säger programansvarig för utbildningen, Victor Strandgren.

- Vi arbetar mycket med att göra tillverkningsprocessen mer hållbar och använda certifierade råvaror i våra produkter, men när det kommer till slutet av livscykeln har vi en bit kvar, säger Marilyn Lindh,  arkitektrådgivare på Swedoor/JELD-WEN. Den här tävlingen är ett sätt för oss att undersöka vilka möjligheter det kan finnas att omforma dörrar som inte längre går att använda som just dörrar. Vi ser mycket fram emot att få se de produkter som studenterna kommer att designa, men också att få ta del av vad de stöter på för problem och hittar för lösningar under arbetets gång.

Läs mer om Produktutveckling med möbeldesign här