<- Gå till Aktuelltöversikten

Årets småhus 2019 korades på Träcentrum

 

Årets småhus 2019 utsågs den 11 april på Träcentrum. Vinnare blev A-hus Villa Vårholma som beskrivs med orden harmoni, lyhördhet och en problemfri byggprocess.

Det vinnande huset ligger i Norsesund i Lerums kommun, är ett 1,5-plans hus på 198 kvadratmeter och uppfördes med totalentreprenad av byggentreprenören Sävedalens snickeriservice under ledning av A-hus byggledare. Förstapriset togs emot av Karin Hellzén som är divisionschef på A-hus, och syns på bilden flankerad av juryn.

David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen är juryordförande och beskriver huset som ett ”riktigt familjehus” och ett gott exempel på ett husbygge som präglats av kvalitet, kundnöjdhet och hållbarhet. Han framhåller att de två andra finalisterna, Eksjöhus och Trivselhus, också haft mycket goda resultat. 

Jag vill framförallt lyfta den sammanhållna processen med ständig dialog mellan alla inblandade aktörer. Köparen har känt sig trygg i processen, men har också haft möjlighet att påverka och komma med egna förslag och lösningar. 

Juryns motivering lyder:

”Processen har varit både sammanhållen och kontrollerad och har präglats av stor ömsesidig lyhördhet från både husföretag och kund. Genom en väl fungerande budgetprocess, ansvarsfördelning och tidsplan i kombination med en problemfri byggprocess har kunden känt sig trygg och delaktig under hela projektet. Tydlighet och lyhördhet sammanfattar detta husbygge där valet av husmodell och dess placering på tomten tillsammans med husets skala, proportioner, detaljer och färgsättning har bidragit till en harmonisk helhet. Huset har en välstuderad planlösning, god teknisk standard och ett långsiktigt perspektiv med en flexibilitet som passar för olika typer av familjer över tid. Kvalitet, kundfokus och miljömedvetenhet gör att huset kommer stå sig många år framåt.”

Det är första året som tävlingen Årets småhus arrangeras. Priset delades ut på Gar-Bos event Småhusdagen som i år ägde rum på Träcentrum. Gar-Bo är ett tjänste- och försäkringsbolag för bygg-och fastighetsbranschen, och hade bjudit in representanter för småhusbranschen.

Det är mycket roligt att få dela ut det här priset. Från juryn hoppas vi att detta skall inspirera så att vi till nästa års tävling får in ännu fler bidrag. Extra plus också till A-hus som återplanterar 70 träd för varje hus som byggs och därmed tar ett stort ansvar för helheten, säger David Johnsson.

Utöver prisutdelning bjöds deltagarna från småhusbranschen på ett intressant program. Vd Linnéa Moberg presenterade vad som är på gång, och företagets  skadeavdelning visade försäkringsärenden från verkligheten och delade med sig av sina erfarenheter. Gar-Bo talade också kring vad som utmärker en bra byggprocess. Mats Sjökvist och Daniel Andersson frånBoverket presenterade en rapport, Kenneth Kanckos från Villaägarna talade kring hur människor vill bo och Emma Kinch, arkitekt och affärschef på Nyréns Arkitekter, talade om god arkitektur.