<- Gå till Aktuelltöversikten
Anrikt möbelföretag vässar personalens kompetens
Alla som arbetar med härdplaster behöver enligt lag utbilda sig vart femte år. På Karl Andersson & Söner har alla som jobbar i produktionen deltagit i utbildningen, inom ramen för Träcentrums projekt Kompetens för alla, under hösten 2020.
- Vi har jobbat strategiskt med kompetensutveckling under många år – bland annat i samarbete med Träcentrum, säger Andreas Wadskog, vd för bolaget.
Karl Andersson & Söner har producerat och designat möbler i Huskvarna sedan 1898. Idag drivs bolaget av fjärde generationen möbeltillverkare och fokus ligger på kvalitet och design. Bolaget har under flera år haft ett nära samarbete med Träcentrum både när det gäller utbildning, praktik och rekrytering.
- Vi har en långsiktig plan för personalens kompetensutveckling. Utöver de lagstadgade utbildningarna har vi bland annat fokuserat på allt från ledarskap till CNC-programmering och visualisering. Kompetensfrågan är viktig för oss. Har vi inte rätt kompetens i företaget blir vi snart omsprungna av konkurrenter, säger Andreas Wadskog.
När det var dags för utbildning i det som kallas härdplast fick alla i produktionen delta – inte bara de som till vardags jobbar med den typen av ämnen.
- Härdplast är ju alla typer av tvåkomponenter. Allt där du tillsätter en härdare helt enkelt så i vårt fall handlar det ju om allt från faner till ytbehandling. Vi ser det som en styrka att kunna utbilda hela produktionsstyrkan i detta eftersom det gör att vi enklare kan rotera personal i fabriken, berättar Martin Stejdahl.
Utbildningen genomförs av Bertil Jonsson från Riktigtgruppen AB på uppdrag av Träcentrum.
Bertil Jonsson höll i utbildning kring härdplast.
- Utbildningen fokuserar mycket på hälsan. Det är viktigt att skapa engagemang och förståelse eftersom det finns en risk för allergi och överkänslighet om man jobbar med de här ämnena, förklarar Bertil.
Att hantera kemikalier på rätt sätt och ha rutiner, kunskap och medvetenhet gör att du kan jobba på ett säkert sätt, menar Bertil.
- Det är lätt att bli hemmablind så därför gäller det att skapa smarta rutiner som efterlevs. Det får inte vara någon pappersprodukt. Vi trycker också extra på att man måste se sin egen del i helheten – att ta sitt eget ansvar, säger Bertil.
En av deltagarna på utbildningen är Alen Benke som är arbetsledare för ytbehandlingen. Han ser stora fördelar med utbildningen.
- Det är väldigt lärorikt och nyttigt på alla sätt – speciellt för oss som kommer i kontakt med kemikalier i vardagen men även för alla andra. Det blir en bra diskussion kring de här frågorna även om det är mycket att ta in på ganska kort tid, säger han.
Angelo Taneo på KA & Söner Anna Atterfors på KA & Söner
Men även personal som inte hanterar kemikalier i sitt arbete har deltagit i utbildningen. En av dessa är Angelo Taneo som i huvudsak arbetar som CNC-operatör.
- Även om jag inte kommer i kontakt med kemikalier dagligen är det jättebra att få kunskapen, säger Angelo.
Anna Atterfors är maskinsnickare på företaget och även skyddsombud och hon ser en stor fördel med utbildningen.
- Speciellt i rollen som skyddsombud är det väldigt bra att få kunskap om härdplaster och hur vi kan jobba med dem på ett säkert sätt. Jag tror det här kan stärka oss som företag, säger Anna.
Kompetens för alla
Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca 8 miljoner kronor från 2018-2021 eller så långt pengarna räcker. I projektet ingår 35 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar.
Om Karl Andersson & Söner
Karl Andersson & Söner har tillverkat och designat möbler i Huskvarna sedan 1998. Tillsammans med talangfulla formgivare fokuserar de på välgjorda och hållbara bord, stolar, skåp, förvaring och mycket mer. Allt i skandinavisk design för personliga hem och offentliga rum. Idag drivs bolaget av fjärde generationen möbeltillverkare.