<- Gå till Aktuelltöversikten

Ädelträ firar 70 år – och får ny delägare

 

Sören Petersson (till höger) lämnar över Ädelträ till Mikael Lundin som är ny vd och delägare sedan årsskiftet.

 

Ädelträ är ett anrikt träföretag som firar 70 årsjubileum 2020. Sedan 2006 är det Sören Petersson som driver bolaget, men när det var dags för pension ville Sören lämna över till någon med hjärtat i träbranschen. Han hittade Mikael Lundin som har en gedigen bakgrund från olika delar av träindustrin.

- Jag tror på trä och ser väldigt positivt att ha tagit klivet in i detta genuina företag, berättar Mikael Lundin.

Ädelträ ligger i Norrhult mitt i ”Glasriket” - men här är det inte glas som är i fokus. Bolaget är specialiserat på listverk och snickerier tillverkade av lövträ.

- Vi är ett mellanting mellan hyvleri och snickeri. Eftersom många av våra träslag inte går att hyvla så snabbt och kräver mer manuell bearbetning så lägger vi generellt mer tid på varje detalj än ett vanligt hyvleri, berättar Sören Petersson.

Träslagen som passerar genom Ädelträs fabrik är ek, björk, ask, bok och en del andra lövträslag. Personalen har ett genuint hantverkskunnande och under det senaste decenniet har man genomgått ett generationsskifte. Det ställer krav på att få tag i personal som har rätt typ av kunskap, engagemang och viljan att lära sig.

- Det finns egentligen ingen färdig personal att få tag i. Vi måste lära upp dem internt och bland annat se till att överföra kunskap från de som jobbat här länge, berättar Sören.

Detta gör det också svårt att handla upp standardiserade utbildningar. Det har Ädelträ löst med Träcentrums hjälp där de bland annat tagit fram skräddarsydda utbildningar inom ramen för projektet ”Kompetens för alla”.

- Det har fungerat jättebra och vi har bara positiva erfarenheter av Träcentrum. Både när det gäller utbildningar inom hyvling och administration plus att de är aktiva i att driva träbranschens frågor, säger Sören.

Sören har drivit Ädelträ sedan 2006. Han tog då över tillsammans med Willy Förster. De senaste åren har dock Sören drivit det vidare på egen hand. Men bolaget startades redan 1950 av Göte Davidsson och Alle Lundberg – på samma plats där företaget huserar idag.

- Bolaget startade på andra sidan vägen men inriktningen mot industriellt producerade lister var densamma redan då, berättar Sören.

Sedan årsskiftet har Mikael Lundin tagit över rollen som VD i bolaget och har också gått in som delägare. Tanken är att Sören ska gå i pension – men exakt när är inte helt spikat.

- Jag ville hitta någon som har ett genuint intresse för träindustrin som kunde ta över bolaget helt enkelt. Mikael och jag stötte på varandra och nu är han snart helt fullärd, säger Sören och skrattar.

- Det är mycket att lära sig hela tiden, men för mig har det varit naturligt att vara med i produktionen för att lära mig verksamheten från grunden. Det är många som har jobbat här länge som är duktiga på sin uppgift som jag kan lära mig av för att driva och utveckla verksamheten framåt, säger Mikael.

Ett annat stort affärsområde för Ädelträ är inredningsdetaljer till större objekt och projekt. Bolaget har på senare tid bland annat levererat trädetaljer till Kulturcentrum i Umeå, Höglandssjukhuset i Eksjö och Iconhuset i Växjö – för att nämna några.

- Vi tillverkar allt från ribbor som ska sitta på väggen, paneler, portaler och utsmyckningar som används i aulor, skolor, sjukhus och liknande miljöer, berättar Mikael. Men basen i verksamheten kommer alltid vara listverk, foder och sockel och övriga standardprodukter till bygghandeln.

FAKTA

Ädelträ

Ädelträ startades i Norrhult i Uppvidinge 1950 av Göte Davidsson och Alle Lundberg. Bolaget är specialiserat på industriell produktion av lister och snickeridetaljer i lövträ till bland annat byggkedjor. Dessutom tillverkar Ädelträ även inredningsdetaljer till större projekt och objekt runt om i Sverige. Ädelträ deltar sedan 2018 i projektet ”Kompetens för alla”.

 

Kompetens för alla

Kompetens för alla är ett projekt som finansieras av Europeiska socialfonden med ca 8 miljoner kronor från 2018-2020. I projektet ingår 35 småländska träföretag som fått en unik möjlighet till kompetensutveckling för framtida utmaningar.  Bakgrunden till projektet är att träindustrin i Småland står inför stora utmaningar och behöver börja arbeta strategiskt med sin långsiktiga kompetensförsörjning.

Logotyp ESF