<- Gå till Aktuelltöversikten

50 år gamla dörrar fick nytt liv med hjälp av designstudenter i tävlingen ”Cirkulära dörrar”

I samarbete med Swedoor och Kaminsky arkitektur har studenterna på Produktutveckling med möbeldesign i tävlingen "Cirkulära dörrar" designat produkter av 50 år gamla dörrar från Bromma sjukhus, och en liten mängd spillmaterial från Swedoors fabrik i Forserum, Småland.

Dörrarna tillverkades i början av 1970-talet av Boxholms Dörr. När dörrarna öppnades upp visade det sig att de var tillverkade av vad som måste antas vara spillmaterial eller återbrukat material. Ett antagande som kommer av att dörrarna istället för en homogen stomskiva var tillverkade av ribbmaterial i olika längder och dimensioner. En del av det till och med impregnerat. Boxholms Aktiebolag ägde också ett sågverk, och kanske var det spillmaterial därifrån som fick bli fyllningsmaterial till dessa dörrar. En spännande tanke! En rolig detalj i sammanhanget är också att Boxholms Dörr senare köptes upp av Swedoor.

En vinnare har utsetts som tar förstapriset på 20.000kr och två bidrag får hedersomnämnande och 5000kr vardera. Juryn bestod av Marilyn Lindh, Swedoor, Jenny Nyström, Kaminsky arktitektur och Victor Strandgren, Tekniska Högskolan i Jönköping.

Vinnare blev Johanna Andrén med sin svarta bänk!

  Johanna Andrén

 Juryns motivering:

”En väldesignad produkt med fina proportioner och en självklar plats i offentliga miljöer. Ett koncept som kan appliceras på olika typer av dörrar och där hela dörren används. Uppfyller tävlingens kriterier och går ett steg längre med tankar om paketering och transport. Enkel och montera och demontera och med potential för serieproduktion. Dessutom en fin prototyp som motiverar konceptet.”

- Jag ville skapa en genomtänkt och väldesignad produkt för offentliga miljöer där jag återanvänder materialet i dörrarna på ett kreativt sätt. Tävlingen var rolig, inspirerande och utmanande. Vi fick verkligen tänka till och klura. Jag hade först ingen aning om vad jag skulle göra. Utgångsmaterialet var inte direkt tilltalande, men när jag såg dörrarna som ett skivmaterial istället för gamla, slitna dörrar så började idéerna komma, berättar Johanna.

Hedersomnämnande 1 till Riina Sandell och Felicia Mowitz med hallmöbel

   

   Felicia Mowitz t v, Riina Sandell t h 

Juryns motivering:

”En genomarbetad produkt med fina proportioner och ett fint exempel på att arbete med återbrukade material kan få en finish som ser nytillverkad ut. Välkonstruerad serietillverkningsbar möbel och fina prototyper som visar konceptet. Ett bra exempel på en produkt som är upcyklad."

Riina Sandell och Felicia Mowitz berättar om sitt bidrag:

- En hallmöbel, till synes ny men är i själva verket tillverkad av material från en förbrukad sjukhusdörr. Det var en rolig och inspirerande utmaning som gav en fria händer att designa och skapa valfri produkt. Lärorik process som fick ett fint resultat

Hedersomnämnande 2 till Darko Pranic för sina brädspel.

    Darko Pranic

Juryns motivering: 

”Fina idéer om ett objekt som först tillbaka till sin ursprungliga plats i sjukhusmiljön och bidrar till möten mellan människor. Effektiv användning av materialet, och produkten går att tillverka av de flesta laminerade dörrar.

- Dörren som tidigare åtskilde människor är nu vägen för mötet mellan människor. Mitt deltagande i denna tävling har varit en lärorik upplevelse. Att kombinera egna tankar samtidigt som man ska sträva efter tävlingens aspekter, säger Darko.

Se film om tävlingen

För mer information om utbildningen läs här. 

 

Kontakt:

Victor Strandgren

Programansvarig

Victor.strandgren@ju.se

 

Marilyn Lindh

Arkitektrådgivare

Swedoor

Mlindh@swedoor.com