<- Gå till Aktuelltöversikten

360-metoden gav Sabri drömjobbet

 

Vad har en husvagnsfabrik och en ambitiös syrisk kille gemensamt? Svaret är Träcentrum och projektet ”Enklare väg till jobb” som under de senaste åren lett till mängder av anställningar för utrikesfödda.

Att husvagnar och husbilar till väldigt stor del innehåller trä är kanske inte självklart för alla. Men på Kabe i Tenhult produceras det över 1000 olika inredningskomponenter i trä till varje serie i husvagnar och husbilar.

- Det är väldigt mycket trä i en husvagn för att få den gedigna kvalitetskänslan, berättar Rickard Johansson som är fabrikschef på Kabe i Tenhult.

I Tenhult har Kabe huvudkontor, utvecklingsavdelning och produktion av samtliga husvagns- och husbilsmodeller. Här finns också Kabes egen snickerifabrik och där arbetar Sabri Abdulkader sedan ett år tillbaka.

- Jag kom till Sverige 2014, började studera svenska för invandrare (SFI) och hade en önskan om att jobba, berättar Sabri.

Efter att ha klarat av SFI på ett halvår fick han höra talas om Träcentrums trätekniska utbildning. Det är en arbetsmarknadsutbildning som är uppbyggd i block för att till stora delar kunna anpassas efter varje individ. Sabri började på utbildningen, och när det var dags att genomföra APL (arbetsplatsförlagt lärande) fick han plats på Kabe tillsammans med flera kurskamrater.

- Jag fick testa på det mesta i fabriken, allt från kantlistmaskin till CNC, och tyckte det var roligt och intressant, berättar Sabri.

Under APL-perioden var Conny Rönningborg handledare för Sabri och idag är Conny Sabris arbetsledare.

- För oss är det viktigt att vi hittar medarbetare som är intresserade, nyfikna och vill lära sig. När vi fick kontakt med Sabri såg vi direkt att han hade driv och ville lära sig. Då är det ju extra roligt att kunna anställa en sådan kille, berättar Conny.

360-metoden

På Träcentrum används en metod som kallas 360° som riktar sig mot utrikesfödda med målet att få ut dem på arbetsmarknaden. Något förenklat kan man beskriva metoden som ett helikopterperspektiv där flera viktiga delar bakas in för att skapa ett individanpassat helhetsgrepp.

- Vi jobbar bland annat med sociala och kulturella koder samtidigt som vi har relevant yrkessvenska på schemat. Detta kombineras med individuell coaching och ett nära samarbete med företag i branschen och det har gett otroligt bra resultat, berätta Carl Karam, som är projektledare för ”Enklare väg till jobb”.

Att det har funkat för Sabri och Kabe råder det inga tvivel om. Sabri lovordar upplägget och öser beröm över Kabe och framförallt Conny Rönningborg.

- Upplägget på Träcentrum var mycket bra för mig och Conny är den bästa chefen man kan tänka sig. Det första han sa till mig var ”det finns inga dumma frågor, bara dumma svar”, berättar Sabri.

När den här intervjun genomförs är vi mitt i en pågående pandemin. Inga obehöriga släpps in i fabriken för att minska risken för smittspridning.

- Vi har klarat oss bra under pandemin, men vi vidtar alla försiktighetsåtgärder vi kan både för våra medarbetares skull och för hela samhället så klart, berättar Rickard Johansson.

Kabe och Träcentrum har samarbetat under ganska lång tid för att genom utbildning och utveckling hitta nya lösningar för träindustrin.

- Framförallt behöver vi kvalificerade medarbetare och vi ser enorm fördel med att jobba tillsammans med Träcentrum inom det här området, säger Rickard Johansson.

 

Träcentrum har arbetat med projektet ”Enklare väg till jobb” med stöd från Tillväxtverket under tiden 2017-2020.