<- Gå till Aktuelltöversikten

3 snabba frågor till Malak och Rashead

”Kompetensutveckling 360 grader” genomförs av Träcentrum i samverkan med de 6 höglandskommunerna (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda), 21 företag och Arbetsförmedlingen, med stöd från ESF och Region Jönköpings län. Projektet bygger på den av Träcentrum framarbetade metodiken ”360 grader” med fokus på kompetensutveckling ur ett helhetsperspektiv, i syfte att utrikesfödda kvinnor och män ska bli anställningsbara i branschen trä, möbel och inredning.

Projektet startade i augusti 2020 och sedan februari 2021 genomförs två utbildningar inom ramen för projektet, nämligen Industriell trähusproduktion i Eksjö samt Träteknisk grundutbildning i Nässjö och Aneby. Vi träffade Malak och Rashead som går utbildning i Aneby för att höra deras tankar.

Malak Awad är 22 år och bor i Tranås med sin familj. Hon kommer från Syrien och flyttade till Sverige för 5 år sedan.

Har du tidigare arbetat med trä på något sätt?
– Nej, det har jag inte.

Hur hörde du talas om utbildningen och vad du tycker så här långt?
- Min man gick snickeriutbildningen i Aneby för tre år sedan och tipsade mig om att gå utbildningen på Träcentrum. Jag trivs bra och tycker att jag har lärt mig mycket de första månaderna.

Vad har du för förhoppningar framåt efter utbildningen?
- Jag hoppas på att få arbeta inom träindustrin.

Rashead Awad är 45 år och bor i Tranås med sin familj. Han kommer från Syrien och flyttade till Sverige för 7 år sedan.

Har du tidigare arbetat med trä på något sätt?
– Nej, det har jag inte.

Hur hörde du talas om utbildningen och vad du tycker så här långt?
- För tre år sedan gick min bror och en kompis utbildning på Träcentrum. När de berättade om utbildningen blev jag intresserad. Jag fick sedan veta att via Arbetscentrum i Tranås att Träcentrum skulle starta projektet ”Kompetensutveckling 360 grader” och då anmälde jag mig till utbildningen. Man får lära sig allt från grunden när det gäller maskiner, läsa ritningar och hur man monterar, vilket är riktigt bra.

Vad har du för förhoppningar framåt efter utbildningen?

- Jag hoppas på att få jobb på ett träföretag eller inom montering. Jag kan även tänka mig att vidareutbilda mig till CNC-operatör.

Lycka till framåt Malak och Rashead! Läs mer om projektet Kompetensutveckling 360 grader här.